Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, με τις φυσικές καταστροφές να γίνονται ολοένα και πιο συχνές και έντονες και τις ελληνικές επιχειρήσεις από τη μια να στέλνουν σήμα κινδύνου και από την άλλη να ετοιμάζουν τις απαντήσεις τους.
του Χρήστου Γαβαλά (Αφιέρωμα “Ασφάλιση Επιχειρήσεων” σε συνεργασία με το ενημερωτικό site kathimerini.gr)
Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα και ευπάθεια σε πυρκαγιές και πλημμύρες, την ώρα που η κλιματική αλλαγή ευνοεί την ενίσχυση των φαινομένων, δεν είναι καθόλου λίγες εκείνες που αντιλαμβάνονται ότι καλούνται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους μέσω της ασφάλισης.
Ήδη δείχνουν να είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένες και ανήσυχες και η έκθεση Allianz Risk Barometer που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου έχει τις φυσικές καταστροφές στην πρώτη θέση των ανησυχιών με 44%, ενώ ακολοθούν οι κυβερνοεπιθέσεις με 33% και η κλιματική αλλαγή να ακολουθεί με 30%.
Σε τι κινήσεις ωστόσο προβαίνουν; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, καθότι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2024, τα 2/3 των πληγεισών ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία – με ένα εντυπωσιακό 41% να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή κάποια φυσική καταστροφή που τις επηρέασε.
Πώς όμως επέρχεται και η πολυπόθητη θωράκιση από μελλοντικά πλήγματα; Το ποσοστό με (έστω μερική) ασφαλιστική κάλυψη εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 88% των πληγεισών ΜμΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι αύξησης 5 μονάδων σε επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν).
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου