ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
banner728x90png
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της Εθνικής

Ερωτήματα για τις επιλογές της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας - Αδράνεια Κυβέρνησης, Εγχώριων Ανεξάρτητων και Εποπτικών Αρχών

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
13/12/2020 - Updated on 14/12/2020
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Εθνική Ασφαλιστική
Share on Facebook

O Χρηματοπιστωτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί την Κυβέρνηση και την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να μην προχωρήσουν στην μεθοδευμένη απαξίωση και την εκποίηση της 1ης Ασφαλιστικής Εταιρείας της χώρας, της Εθνικής Ασφαλιστικής με θεσμικό/εποπτικό άλλοθι τα εγκεκριμένα από την DG Comp πλάνα αναδιάρθρωσης και τις μεταβολές αυτών (SA 34824/23.7.14 & SA 43365/4.12.15 και 10.5.19).

Διαβάστε Επίσης

6 ασφαλιστικές στη λίστα Fortune Greece 100

6 ασφαλιστικές στη λίστα Fortune Greece 100

Dec 29, 2025
Tο νέο ΔΣ στην Εθνική Ασφαλιστική – Δηλώσεις Γ. Κώτσαλου & Δ. Μαζαράκη

Tο νέο ΔΣ στην Εθνική Ασφαλιστική – Δηλώσεις Γ. Κώτσαλου & Δ. Μαζαράκη

Dec 23, 2025

Οι ευθύνες αυτής της κίνησης βαρύνουν πολιτικά και ποινικά όσους και όσες με τις αποφάσεις τους ή την εποπτική τους αδράνεια/καθυστέρηση, δεν εμποδίσουν ή νομιμοποιήσουν αυτήν την «πώληση» που έχει εμφανέστατα χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής αδιαφάνειας και υπόγειας συναλλαγής.

Καλούμε τώρα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών υπεύθυνο για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα  κ. Ζαββό, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Τσούρντα και τον Διοικητή της ΤτΕ κ.Στουρνάρα στο πλαίσιο των οριζόμενων καθηκόντων τους να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος και της Χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, να παρέμβουν προς την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Μυλωνά ώστε να μην προχωρήσει η Διοίκηση της  ΕΤΕ στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που αποτελεί πρωτοφανές οικονομικό, νομικό αλλά και ηθικό σκάνδαλο μέσα σε αυτήν την ασταθή και αβέβαιη περίοδο γενικότερης απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων λόγω του Covid19.

Είναι σαφές ότι στην διαφαινόμενη «πώληση» παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες που σχετίζονται με την εποπτική ανοχή, τα λογιστικά πρότυπα, την αξιοπιστία της αγοράς, την χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, το δημόσιο συμφέρον και πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για την «σπουδή» που επιδεικνύεται  να προχωρήσει αυτή η διαδικασία εντός του υγειονομικά και οικονομικά «ατυχούς» 2020, εστιάζοντας στις εννέα παρακάτω επισημάνσεις:

  1. Η αξία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ με 31.12.2019, σύμφωνα και με την εκτίμηση της εταιρίας PwC που ως ορισμένος εξωτερικός Ορκωτός Λογιστής, έλεγξε τα οικονομικά της στοιχεία, αποτιμάται κατ’ ελάχιστο σε €1,08 δισεκ.
  2. Η Διοίκηση της ΕΤΕ, σύμφωνα και με την άποψη της ίδιας εταιρίας PwC, που προσέλαβε σαν Σύμβουλο για την πώληση, προχώρησε εντός της χρήσης του 2019 σε λογιστικό χειρισμό υποεκτίμησης της θυγατρικής της εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ στα βιβλία της, της τάξης των €450 – 500 εκατ. Ήτοι στο ήμισυ περίπου της αξίας της.
  3. Ο παραπάνω λογιστικός χειρισμός «στηρίχθηκε» σε μια «περίεργη» αποτίμηση (evaluation) της PwC στην οποία δεν λήφθηκαν υπόψη η καθαρή θέση της θυγατρικής της (€1,08 δισεκ),  η επί σειρά ετών συνεχόμενη και μεγάλη  κερδοφορία της, τα τεράστια αποθεματικά της ύψους €3,5 δισεκ, η υπερκάλυψη των δεικτών  φερεγγυότητάς της (SCR & MCR) και κυρίως οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής και επενδυτικής της απόδοσης.
  4. Στην 6ετή «διαδρομή» της διαδικασίας πώλησης είχαν κατά διαστήματα κινητοποιηθεί φερέγγυοι και μη διεθνείς επενδυτές με διπλάσιο προσφερόμενο τίμημα.
  5. Ο υποψήφιος επενδυτής CVC Capital Partners (private equity fund) χρησιμοποιεί και αυτός ως σύμβουλο για την επένδυσή του την ίδια εταιρία συμβούλων, την PwC, που του εισηγήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έντεχνα διοχετεύονται στον τύπο, να προσφέρει για το 80% των μετοχών της εταιρίας €420 εκατ. και μάλιστα με «διαπραγματευόμενες» ρήτρες/αιρεσιμότητες που με μαθηματική ακρίβεια θα αποβούν επιζήμιες για την αποεπενδύουσα ΕΤΕ.
  6. Η «διαπραγμάτευση» της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τον μοναδικό υποψήφιο επενδυτή κράτησε σχεδόν 1,5 χρόνο. Πέρα από τις βάσιμες υποψίες που γεννά αυτή η μακρόχρονη διαπραγμάτευση, ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για την αρνητική επίπτωση στην πορεία και την αξία της εταιρίας από την αναστολή των αναγκαίων αποφάσεων και σχεδιασμών (όπως πχ ο ψηφιακός μετασχηματισμός), που έπρεπε να προχωρήσουν αυτό το κρίσιμο διάστημα, από την παρούσα Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε να επαυξήσει τα ανταγωνιστικά της χαρακτηριστικά;
  7. Το γεγονός ότι το private equity fund – «επενδυτής» τα τελευταία έτη έγινε ο ιδιοκτήτης αρκετών -μεγάλου μεγέθους- ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας μας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic) σε συνδυασμό με την δυνητική απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας (με χιλιάδες συμβόλαια υγείας, περίπου το 25% της σχετικής αγοράς) δεν δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών;
  8. Είναι γνωστό από παρόμοιες εξαγορές στην ελληνική ασφαλιστικά αγορά, ότι δημιουργούνται επιπροσθέτως, αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις, για την ελληνική οικονομία από μια τέτοια συναλλαγή, ανεξαρτήτως του τιμήματος και των όρων διαφάνειας. Τα ιδιαίτερα υψηλά αποθεματικά και τα κέρδη συνήθως κατευθύνονται από τους νέους πολυεθνικούς ιδιοκτήτες σε άλλους επενδυτικούς (indirectly leverage) ή μη προορισμούς (base erosion and profit shifting), δλδ εκτός χώρας, στα πλαίσια σύνθετων επενδυτικών και φορολογικών στρατηγικών.
  9. Καμιά διαβούλευση δεν έγινε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας για την πώληση με τον Σύλλογο Eργαζομένων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ (850 εργαζόμενοι) παρότι αυτό έχει ζητηθεί επανειλημμένα ακόμη και με δικαστικά έγγραφα. Καμιά ενημέρωση για την τύχη των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την ομαλή συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρία που εργάζονται. Καμία διευκρίνηση για τους 2,5 χιλ εργαζόμενους που απασχολούνται ως αποκλειστικοί συνεργάτες. Για την Διοίκηση της ΕΤΕ μάλλον όλος αυτός ο κόσμος είναι ανύπαρκτος.

Είναι γνωστό ότι η DG Comp στην τελευταία της απόφαση τροποποίησης (10.5.2019) , -εφόσον δεν ολοκληρωθεί η πώληση εντός του 2020- έχει αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Υπάρχει λοιπόν ήδη για την Διοίκηση της ΕΤΕ μια προκαθορισμένη εναλλακτική. Γιατί δεν προσανατολίζεται σε μια κατεύθυνση η οποία προφανώς και την ίδια κεφαλαιακά περισσότερο θα ωφελήσει, και θα της επιτρέψει να διακρατήσει σημαντικό ποσοστό και την χρηματιστηριακή αγορά θα τονώσει;

Οι παραπάνω αλλά και πρόσθετοι λόγοι, καθώς και η αποδέσμευση από τα σκληρά μνημονιακά μέτρα μετά τον Αύγουστο του 2018, δίνουν το θεσμικό περιθώριο και την ευχέρεια στην Κυβέρνηση, το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την Διοίκηση της ΕΤΕ να απαιτήσουν σε συνεργασία ή και ξεχωριστά την σημαντική ή έστω μερική αναθεώρηση της σχετικής απόφασης της DG Comp.

Είναι γνωστό σε όλη την αγορά ότι η ΕΤΕ δεν έχει μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης (λόγω επερχόμενων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων) ως αποτέλεσμα και της ύπαρξης σημαντικού ποσοστού του ΤΧΣ στην μετοχική της σύνθεση αλλά και του μαξιλαριού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC).

Μπορούν λοιπόν να απαιτήσουν κατ ελάχιστο την παράταση εφαρμογής της ώστε αν τελικά προχωρήσει η ΕΤΕ σε μερική αποδέσμευσή της από το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, αυτό να γίνει σε κατάλληλο «παράθυρο ευκαιρίας» για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των λοιπών μετόχων της ΕΤΕ.

Τα κατατιθέμενα πλάνα αναδιάρθρωσης των Τραπεζών πολλές φορές αναθεωρούνται de facto ή de jure και ιδίως τώρα που το επιτρέπουν οι έκτακτες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες του Covid19.

Τέλος θέλουμε να πιστέψουμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής https://www.syllogos.gr/anakoinoseis/syllogos/3982-i-prospatheia-ksepoulimatos-tis-etairias-mas-synexizetai που προϊδεάζει για «προσυμφωνημένη» απόφαση έκδοσης ομολόγου TIER II από την νέα ή την παρούσα διοίκηση της Ασφαλιστικής, που θα αγορασθεί από την ΕΤΕ, «προκειμένου» να την ενισχύσει στους δείκτες φερεγγυότητάς της, στα πλαίσια μια περίπλοκης τεχνικής δυνατότητας μελλοντικής απομείωσης του τιμήματος, να είναι μια κακή εκτίμηση της διαφαινόμενης κατάστασης.

Αν οι υποψίες μιας τέτοιας κίνησης είναι βάσιμες και επιβεβαιωθούν με σχετικές επιχειρηματικές αποφάσεις (που δεν θα συμπεριλάβουν μεταβατικές ρήτρες και πρόνοιες για αυτό το ενδεχόμενο), σημαίνει ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει καταλάβει καθόλου που πάει να «μπλέξει» σε παροντικό και μελλοντικό πολιτικοοικονομικό χρόνο.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ελέγξει αναλυτικά (νομικά, χρηματοικονομικά, πολιτικά) στα πλαίσια του πολλαπλού θεσμικού του ρόλου, όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Εθνικές Αρχές και θα κρατήσει το θέμα αυτό ψηλά στην ατζέντα του φακέλου των αδιαφανών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που η ΝΔ ανέχεται (αν δεν αποδειχτεί ότι υποστηρίζει) καθ’ όλο το διάστημα της διακυβέρνησής της.

Tags: Εθνική Ασφαλιστική
icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

Ετοιμάζεται πρόταση προς την ΕΑΕΕ για την οργάνωση νοσοκομείου ΣΔΙΤ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής για τα ασφάλιστρα του 2027

by Insurancedaily editorial team
Jan 15, 2026
Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική: Επόμενο βήμα στρατηγικού μετασχηματισμού με επίκεντρο τον πελάτη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική: Επόμενο βήμα στρατηγικού μετασχηματισμού με επίκεντρο τον πελάτη

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
Το πρώτο crash test για ΣΔΙΤ στην υγεία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το πρώτο crash test για ΣΔΙΤ στην υγεία

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
“Επενδύοντας” στους νέους για την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

“Επενδύοντας” στους νέους για την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
5 ασφαλιστικές στη λίστα με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

5 ασφαλιστικές στη λίστα με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
Η Κάρμεν βρήκε οικογένεια στον ΠΑΝΟΡΜΟ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Κάρμεν βρήκε οικογένεια στον ΠΑΝΟΡΜΟ

by Insurancedaily editorial team
Jan 14, 2026
Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
Η ΑΙ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ΑΙ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
300x250-4gif
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Η ανεξέλεγκτη άνοδος του κόστους υγείας

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Εξελίξεις με τις μειώσεις προμηθειών και τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

    53 shares
    Share 21 Tweet 13
  • Συνάντηση διαμεσολαβητών με την ΤτΕ για τις μειώσεις στις προμήθειες (updated)

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ