Ασφάλιση Υγείας Ειδήσεις & Νέα

Αύξηση 52% του δείκτη κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων στα ισόβια προγράμματα υγείας


Αυξήθηκε κατακόρυφα ο δείκτης κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων στα ισόβια προγράμματα υγείας την περίοδο της κρίσης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ το κόστος της ιδιωτικής υγείας αυξήθηκε κατά 52% μέσα στην περίοδο 2011-2018, ενώ συνολικά οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις υγείας μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο περίπου και το πλήθος των ζημιών κατά 40%. Βάσει της μελέτης του ΙΟΒΕ το 2011 οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις στον κλάδο υγείας φτάνουν στα 295 εκατ. και το 2018 ανέρχονται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ουσία ο δείκτης του ΙΟΒΕ έρχεται να αποτυπώσει πόσο πληρώνουν το κόστος των υπηρεσιών υγείας οι ασφαλιστικές και πως αυτό μεταβάλλεται με βάση τη συχνότητα, τον όγκο και άλλες παραμέτρους.

Στην εν λόγω οκταετία οι Έλληνες χρειάστηκε να χρησιμοποίησουν με μεγαλύτερη συχνότητα τα ασφαλιστήρια προγράμματα υγείας μεγεθύνοντας ταυτόχρονα το μέσο κόστος ζημιάς αλλά και το μέσο καθαρό κόστος κάλυψης.

Ειδικότερα η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αυξήθηκε κατά 17,7% (από 14,1% το 2011 σε 16,6% το 2018) το μέσο καθαρό κόστος κάλυψης έφτασε από 415 ευρώ στα 568 ευρώ.

Στη μελέτη του το ΙΟΒΕ ανέλυσε τα δεδομένα 14 ασφαλιστικών εταιριών οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς νοσοκομειακών ασφαλιστικών προγραμμάτων εγγυημένης ανανεωσιμότητας. Το δείγμα στοιχείων περιλαμβάνει 661.988 εγγραφές αποζημιώσεων και 4.753.938 εγγραφές για τους ασφαλισμένους, σε ανωνυμοποιημένη μορφή, συνολικά για την περίοδο 2011-2018.

Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας απεικονίζει τη μεταβολή του Καθαρού Κόστους Κάλυψης από το ένα έτος στο επόμενο, για την περίοδο 2011-2018. Για αυτό τον σκοπό, υπολογίζεται το καθαρό κόστος κάλυψης ανά ηλικία, το οποίο σταθμίζεται με βάση την Έκθεση στον Κίνδυνο ανά ηλικία. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει ιδιαίτερα τη μεταβολή του κόστους υγείας είναι η αύξηση της ηλικίας, έχει ενδιαφέρον και ο υπολογισμός του Ενιαίου Δείκτη Υγείας αφαιρώντας την επίδραση της ηλικίας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 12 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αύξηση 52% του δείκτη κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων στα ισόβια προγράμματα υγείας! https://www.insurancedaily.gr/ayxisi-52-toy-deikti-kostoys-ton-nosokom/