Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Χαράτσι 15% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος το 2018

euros

Νέες ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των μπλοκάκηδων φέρνει το 2018, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία κυβέρνησης -θεσμών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκείνο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι δύο πλευρές είναι να υπολογίζονται οι εισφορές βάσει του ακαθαρίστου δηλωτέου εισοδήματος και όχι του καθαρού, όπως ίσχυε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει πως στη βάση του υπολογισμού των εισφορών θα περιληφθούν και οι εισφορές που καταβλήθηκαν τον προηγούμενο έτος.

Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να μειωθούν οι εισφορές για την κύρια σύνταξη στο 15% αντί του 20% που προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει μεταβατικά, δηλαδή ενδεχομένως μόνο για το 2018. Έτσι από το 2019 θα ισχύσει και πάλι το 20%.

Οι υπόλοιπες εισφορές, δηλαδή για την υγειονομική περίθαλψη (6,9%), την επικουρική ασφάλιση (7%) και το εφάπαξ (4%), θα παραμείνουν ως έχουν.

Αν όλα τα παραπάνω σενάρια επαληθευτούν, τότε από 1.1.2018, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το ακαθάριστο εισόδημα το οποίο θα δηλώσουν οι επαγγελματίες το 2017. Έτσι οι νέες, αυξημένες εισφορές θα αρχίζουν να καταβάλλονται μετά τα μέσα του 2018, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το εισόδημα του 2017.

Στο μεταξύ, οι εισφορές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες μετά τα μέσα του 2017 (αφού έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το 2016), θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο θα δηλώσουν φέτος για το 2016.


1 Comment

1 Σχολιο

  1. etairies stoiximaton

    May 11, 2017 at 6:15 AM

    Καμία λογική ο υπολογισμός με βάση το ακαθάριστο εισόδημα, καιρός να τα παρατήσουμε, δεν υπάρχει λόγος να επιχειρούμε στην Ελλάδα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + ten =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Χαράτσι 15% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος το 2018! https://www.insurancedaily.gr/charatsi-15-epi-tou-akatharistou-isodimatos-2018/