ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Δ. Ακουμιανάκης: Χωρίς ενότητα οι Διαμεσολαβητές στην Κοζάνη


Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του Νομού Κοζάνης – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – επισκεφτήκαμε τον κ. Δημήτρη Ακουμιανάκη, Ασφαλιστικό Πράκτορα στην πόλη της Κοζάνης και Προέδρου του Σωματείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας “Άγιος Χριστόφορος” και μιλήσαμε μαζί του για τη δραστηριότητά του στην τοπική αγορά όπως επίσης και για την εικόνα που έχει σχηματίσει για την πόλη της Κοζάνης στην οποία δραστηριοποιείται.

Συνέντευξη Δημήτρης Ακουμιανάκης 

Ως Πρόεδρος του Σωματείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας “Άγιος Χριστόφορος” τι άποψη έχετε για την τοπική ασφαλιστική αγορά; Υπάρχει ενότητα; Υπάρχει Αδιαφορία;

Δυστυχώς στην τοπική ασφαλιστική αγορά δεν υπάρχει κανενός είδους ενότητα μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων συναδελφικότητας και Αλληλεγγύης ενώ οι περισσότεροι αδιαφορούν παντελώς, μένοντας μακριά από το Σωματείο και ότι αυτό μπορεί να προσφέρει στα μέλη του. Ίσως πάλι αυτό να είναι και αναμενόμενο μιας και η πλειονότητα των διαμεσολαβητών της περιοχής έχουν το επάγγελμα του ασφαλιστή ως δευτερεύον και φυσικά δεν ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις όσο κάποιος που ζει αποκλειστικά από τις ασφάλειες.

Ο κόσμος στην Κοζάνη έχει ασφαλιστική συνείδηση; 

Την περιοχή της Κοζάνης την χαρακτηρίζει ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων (ΔΕΗ, ΔΗΜΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη ασφαλιστική ανάπτυξη σε άλλους κλάδους ασφάλισης (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, δευτερογενή τομέα γενικότερα), με συνέπεια η ασφαλιστική συνείδηση να περιορίζεται στα στενά πλαίσια της ασφάλισης του αυτοκινήτου ή και του ενυπόθηκου σπιτιού.

Διαβάστε επίσης: Κοζάνη: Ο κόσμος θέλει να ασφαλίσει την υγεία του αλλά δεν μπορεί

Η κατάσταση στον κλάδο οχημάτων πώς έχει εξελιχθεί; Ο πόλεμος τιμών σε συνδυασμό με τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων και την υψηλή φορολόγηση πιστεύετε ότι θα φέρει σε οικονομική ασφυξία τους ασφαλιστές; Τους έχει φέρει ήδη; Τι εναλλακτικές πιστεύετε ότι υπάρχουν;

Ειδικά στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων πιστεύω πως η κατάσταση έχει σχεδόν ξεφύγει ανεξέλεγκτα από πλευράς των εταιρειών, οι οποίες ακολουθώντας την τακτική του φθηνότερου ασφάλιστρου των ΕΠΥ μπήκαν σε ένα παιχνίδι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα προσπαθώντας να  διατηρήσουν την πελατεία τους με λάθος τρόπο, διότι και τα δικά τους έσοδα μειώνονται αλλά δημιουργείται και στους πελάτες η εντύπωση ότι τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες ουσιαστικά τους «έγδυναν», αποκομίζοντας υπερκέρδη. Και βέβαια πέρα από τον ανταγωνισμό του φθηνότερου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και διάφορα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων όπως οι τράπεζες, οι οποίες μη έχοντας πλέον καθαρά τραπεζικό αντικείμενο έχουν δώσει βαρύτητα στις ασφαλιστικές εργασίες, παίρνοντας ένα κομμάτι της ασφαλιστικής δραστηριότητας μαζί με τις ιντερνετικές πωλήσεις αλλά και τις direct πωλήσεις μερικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος του ασφαλιστή, η οποία μαζί με την υπερφορολόγηση και την παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους ασφαλιστές θέτοντας έτσι σοβαρό θέμα για την επιβίωσή τους, οδηγώντας τους όμως με τον τρόπο αυτό στην ενασχόλησή τους και με άλλους κλάδους ασφάλισης όπως τα προγράμματα υγείας, αστικής ευθύνης κ.ά. Τα προβλήματα για τον κλάδο όμως δεν σταματούν εκεί. Σύντομα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις νέες κοινοτικές οδηγίες (IDD) καθιστώντας την παραμονή στο επάγγελμα ακόμα δυσκολότερη, ειδικά για τους ασφαλιστές της προηγούμενης γενιάς, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα είτε οικονομικά είτε γνώσεων με συνεχείς ανούσιες πιστοποιήσεις.

Ποια είναι η δική σας πορεία στο επάγγελμα; 

Το Πρακτορείο Ασφαλειών ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των ασφαλειών από το 1980 με έδρα την πόλη της Κοζάνης, με αντικείμενο της παντός είδους γενικές ασφαλίσεις αλλά και ζωής και υγείας, σε απευθείας συνεργασία με αρκετές Ελληνικές εταιρείες , όπως οι ΜΙΝΕΤΤΑ, ΔΥΝΑΜΙΣ, INTERLIFE, ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΗ κ.ά.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε αλλά και λίγα λόγια για την Interlife Ασφαλιστική. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει για το σύγχρονο ασφαλιστή μία σωστά δομημένη και με άρτια τεχνολογικά μέσα, αλλά και εκπαιδευμένο προσωπικό εταιρεία όπως η INTERLIFE.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + fourteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δ. Ακουμιανάκης: Χωρίς ενότητα οι Διαμεσολαβητές στην Κοζάνη! https://www.insurancedaily.gr/d-akoumianakis-choris-enotita-diamesolavites-stin-kozani/