ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
728x90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ευρώπαική Επιτροπή: Δεν επανεξετάζεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
23/03/2017
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Η Καθημερινη Ασφαλιστικη σας Ενημερωση
A A
Εργαζόμενοι Εθνικής: Απεργούμε για να παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική ελληνική
Share on Facebook

Σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. “Η Εθνική” για την πώληση της Εταιρείας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κοινοποιούν μεταφρασμένη την απάντηση που έλαβαν. Όπως επίσης και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού κα Vestager στην επερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νικόλαος Χουντής.

Θέμα: SA.34824 (2014 / MX), SA. 43365 (2015 / N) – Απάντηση στην επιστολή της 17ης Φεβρουαρίου 2017, με θέμα την πώληση της “Εθνικής” Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων

Διαβάστε Επίσης

Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

Sep 16, 2025
Στην Τράπεζα Πειραιώς η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική

Τι «αποκαλύπτει» η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά  της Εθνικής Ασφαλιστικής

Aug 12, 2025

“Αγαπητή Γενικέ Γραμματέα,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου του 2017 σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας περί της πώλησης της “Εθνικής Ασφαλιστικής”, την οποία έχω διαβάσει πολύ προσεκτικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά την αποεπένδυση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΕ και τη συνολική αναδιάρθρωση που λαμβάνει χώρα. Φυσικά, η επιτυχής ολοκλήρωση της εκποίησης της Finansbank το 2016 και η επακόλουθη επιστροφή των μετατρέψιμων ομολόγων (“Coco’s”) υπήρξαν σημαντικά βήματα προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την ΕΤΕ το 2015.

Η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Εθνική Τράπεζα και η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες το 2014 και επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσθετη ενίσχυση, το Δεκέμβριο του 2015. Η Επιτροπή θεώρησε ότι το η δέσμευση για πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων ήταν απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρατική ενίσχυση δεν θα χρησιμοποιούνταν για να αυξηθεί το μερίδιο της τράπεζας στην ασφαλιστική αγορά εις βάρος των μη επιδοτούμενων ανταγωνιστών.

Το 2014, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την πώληση των ελληνικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Στην τροποποιημένη απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στην ΕΤΕ ένα επιπλέον έτος για να εκχωρήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο η ΕΤΕ θα είχε επαρκή χρόνο για να προετοιμάσει την πώληση.

Θα πρέπει έχετε υπόψη σας ότι, ακόμη και μετά την εξόφληση των Coco’s, η Εθνική Τράπεζα έλαβε συνολικό ποσό ενίσχυσης κεφαλαίων, ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ή ποσοστό 16,7% επί των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού της.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη πουλήσει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του, ως μέρος των σχεδίων αναδιάρθρωσης τους. Επιπλέον, η καλή οικονομική απόδοση της εταιρείας σας, λογικά θα πρέπει να διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης της.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Επιτροπή υπήρξε ευέλικτη και έχει χορηγήσει στην Εθνική Τράπεζα τη δυνατότητα να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε τιμή που να αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη αξία της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ενώ η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ είναι σε καλό δρόμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρατήρησε κανένα νέο στοιχείο που θα δικαιολογούσε μια επαναξιολόγηση της δέσμευσης της ΕΤΕ να εκχωρήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η πώληση της Finansbank και η χρήση των εσόδων από την πώληση αυτή, για την επιστροφή των Coco’s, αποτελούσε μια από τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από την Ελληνική Δημοκρατία, από το 2015 και, ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο γεγονός, δεν αποτελεί μια νέα εξέλιξη.

Όσον αφορά την κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής και του “bankinsurance” μοντέλο, στο οποίο αναφέρεται η επιστολή σας, ας τονίσουμε το εξής: η πώληση της Εταιρείας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, δεν εμποδίζουν την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική να υπογράψουν μια συμφωνία διανομής, που θα επιτρέψει στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας να συνεχίσει να πουλά τα προϊόντα της ασφαλιστικής. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην κερδοφορία Τράπεζας, καθώς και στη διασφάλιση της πρόσβασης των πελατών στην Εθνική Ασφαλιστική.

Γενικότερα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες ελληνικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Eurobank πούλησε με επιτυχία τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η ING ή η KBC, που αποπλήρωσαν το σύνολο των ενισχύσεων που έλαβαν, και παρ ‘όλα αυτά, εφάρμοσαν ένα εκτενές σχέδιο αποεπενδύσης.

Ελπίζω ότι τα στοιχεία αυτά σας βοηθούν να κατανοήσετε το λόγο που η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τη δέσμευση της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε να χορηγηθεί στην Εθνική Τράπεζα κρατική ενίσχυση που είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά.

Gert Jan KOOPMAN

Deputy Director General”

EL E-000468/2017  Απάντηση της κα Vestager εξ ονόματος της Επιτροπής (20.3.2017)

“Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους 12,7 δισ. ευρώ, ήτοι το 20% των Στοιχείων ενεργητικού σταθμισμένων βάσει κινδύνου (ΣΕΣΒΚ). Η ΕΤΕ και η Ελλάδα, δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, για την πώληση των ελληνικών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της απόφασης του 2014 για τις κρατικές ενισχύσεις, με την οποία εγκρίθηκε η εν λόγω ενίσχυση κεφαλαίου, δέσμευση που επιβεβαίωσαν όταν η Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετες ενισχύσεις τον Δεκέμβριο του 2015. Ενώ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση συμβιβαζόταν με την εσωτερική αγορά, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εκποίηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων θα διασφάλιζε ότι η ενίσχυση δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη στην εν λόγω αγορά εις βάρος των ανταγωνιστών.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τα πρόσφατα θετικά βήματα που έκανε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για να εξασφαλίσει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό εγκρίθηκε στην απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει, ειδικότερα, δύο σημαντικά επιτεύγματα: την αποπληρωμή στο Δημόσιο των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), και την πώληση της Finansbank έως το 2016. Ωστόσο, εξακολουθούν να εκκρεμούν ορισμένες δεσμεύσεις για εκποίηση, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ η υπολειπόμενη κρατική ενίσχυση μετά την αποπληρωμή των CoCos ανέρχεται ακόμη στα 10,7 δισ. ευρώ ή 16,7% των ΣΕΣΒΚ.

Μολονότι η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προχωρεί κανονικά, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για νέες εξελίξεις που δεν ήταν γνωστές όταν εξέδωσε την απόφασή της του 2015. Η πώληση της Finansbank και η χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή των CoCos είναι δεσμεύσεις που η Ελλάδα ανέλαβε το 2015 και δεν αποτελούν νέα εξέλιξη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος να επανεξετάσει την ανάλυσή της. Η ΕΤΕ δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες ελληνικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες Η Eurobank πρόσφατα εκποίησε τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.”

Tags: Εθνική Ασφαλιστική
icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Τα ασφάλιστρα κατοικίας στις ΗΠΑ “πέταξαν” +40,4% σε έξι χρόνια
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τα ασφάλιστρα κατοικίας στις ΗΠΑ “πέταξαν” +40,4% σε έξι χρόνια

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
AI: Φίλος ή εχθρός του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Διοικητική Λογιστική

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Sofos Insurance Summit: Ένα τριήμερο που θύμισε «παλιές καλές εποχές»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Sofos Insurance Summit: Ένα τριήμερο που θύμισε «παλιές καλές εποχές»

by Νίκος Μωράκης
Sep 16, 2025
Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
Η MEGA BROKERS εξαγοράζει την ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ και επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η MEGA BROKERS εξαγοράζει την ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ και επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025
REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη

by Βίκυ Γερασίμου
Sep 16, 2025
Ξεκινά η 2η Σεζόν του Podcast & Vidcast «Και Αν Συμβεί;»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ξεκινά η 2η Σεζόν του Podcast & Vidcast «Και Αν Συμβεί;»

by Insurancedaily editorial team
Sep 16, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
orizon-1964-row-banner-300x250jpg
300250png
-global-events-mdrt-day-15-156jpg

TOP#5 Insurancedaily

  • Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

    Εθνική Ασφαλιστική: Νέα στελέχη στις διευθύνσεις Στρατηγικής & Μετασχηματισμού και των ομαδικών ασφαλίσεων

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στους αγώνες της Super League για 6η συνεχή χρονιά

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χακάρισμα λογαριασμών στο WhatsApp μέσω ψεύτικης ψηφοφορίας

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • REBRAIN GREECE 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ