Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γιατί το ασφαλιστικό δεν «έκλεισε»

door

Ορθάνοιχτο παραμένει το ασφαλιστικό ό,τι και να διατείνεται ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Και αυτό γιατί οι σημαντικότερες παρεμβάσεις  τις οποίες προβλέπει δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Μένουν να εφαρμοστούν από το 2017 και έπειτα. Αυτές είναι οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων και η επιβολή του διπλού ασφαλιστικού «χαρατσιού» 26,9% στα εισοδήματα των επαγγελματιών.

Η εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι απλά θέμα «εγκυκλίων» οι οποίες επρόκειτο να εκδοθούν  όπως διατείνεται ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και απόδοσης, μιας και από αυτές εξαρτάται μόνο  το αν και κατά πόσο θα κλείσουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων , αλλά και ευρύτεροι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αν οι στόχοι αυτοί δεν πιαστούν, λόγω χαμηλότερης εκ της αναμενομένης ανάπτυξης, ανεδαφικότητας των ίδιων των στόχων ή και αδυναμίας ή ακόμα και  απροθυμίας των ασφαλισμένων να ανταπεξέλθουν στις νέες «απαιτήσεις» καταβολής εισφορών (σ.σ. στην περίπτωση του «χαρατσιού), τότε ο ίδιος ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μηχανισμούς παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει:

  1. Μεταβολή της Εθνικής Σύνταξης ανάλογα με τη μεταβολή του ΑΕΠ (π.χ. αν σημειωθεί ύφεση τη μία χρονιά, θα μειωθεί η εθνική σύνταξη την επομένη)
  2. Αναπροσαρμογή «κατ΄ έτος» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις (μέσω του συμψηφισμού της «προσωπικής διαφοράς» που προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό τους με τις ονομαστικές αυξήσεις, εφόσον σημειώνεται ανάπτυξη)
  3. «Αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης» ελλειμμάτων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
  4. Τα Μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου θα χρηματοδοτούνται χωρίς καμία μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό
  5. Το ύψος των Εφάπαξ θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τα «ίδια έσοδα» του ΕΤΕΑΠ

1 Comment

1 Σχολιο

  1. Εργενιάδης Α.

    Nov 2, 2016 at 12:50 PM

    Όσο θα υπάρχει εισφοροδιαφυγή ΔΕΝ πρόκειται να κλείσει το ασφαλιστικό!

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γιατί το ασφαλιστικό δεν «έκλεισε»! https://www.insurancedaily.gr/giati-to-asfalistiko-den-eklise/