ΥΓΕΙΑ

Κέρδος 1 δισ. ευρώ ετησίως με συμπεριφορές πρόληψης στο 20% του πληθυσμού

Photo by Artem Bali from Pexels

«Περισσότερα από 5 εκ. κάτοικοι σήμερα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 30 έως 70 χρόνων και εάν το 20% αυτών λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, θα είχαμε οικονομικό όφελος που θα άγγιζε το 1 δις. ευρώ ετησίως» αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 4ο Forum Υγείας 2018, ο Πρόεδρος του Forum και του Ομίλου ΖΙΤΑ, οικονομολόγος Ζαχαρίας Καπλανίδης.

Ο κ. Καπλανίδης, παραθέτοντας στοιχεία, εκτίμησε πως εάν το 20% (που αντιστοιχεί σε 1 εκ. πολίτες μεταξύ 30 και 70 χρόνων) λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, σε βάθος δεκαετίας θα απέφευγαν μία σοβαρή ασθένεια τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με έρευνες μια σοβαρή ασθένεια (κακοήθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα) στοιχίζουν στο σύστημα υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι, θα «γλίτωναν» το κράτος από 10 δις σε βάθος 10ετίας, δηλαδή 1 δισ. ευρώ ετησίως! Χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι, κατέκλυσαν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατά την διάρκεια του 4ου Forum Υγείας 2018. Το Συνέδριο, κάλυψε κάθε σημαντική πτυχή της σύγχρονης ιατρικής και επιστημονικής έρευνας με κορυφαίους ιατρούς και διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ευκαιρίες και προοπτικές στον Τουρισμό Υγείας Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταλλαγή απόψεων προκάλεσαν οι θεματικές ενότητες που αφορούσαν στον «Τουρισμό της Υγείας» και την Ιαματική Ιατρική στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν απόψεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος 365 ημέρες το χρόνο αλλά και για την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι υψηλού επιπέδου ιατρικής υπηρεσίες της χώρας μας. Όπως μάλιστα εξήγησε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «ο Ιατρικός Τουρισμός πρέπει να είναι υπόθεση των ειδικών επαγγελματιών του χώρου κι όχι του Κράτους» Οι τεράστιες δυνατότητες του Ιαματικού Τουρισμού.

Για τη συμβολή του Ιαματικού Τουρισμού στον Τουρισμό Υγείας, μίλησε ο Καθηγητής Δερματολογίας & Αισθητικής Ιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας & της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Όπως είπε ο κ. Κουσκούκης «Η Ιαματική Ιατρική εντάχθηκε στη Συμπληρωματική Ιατρική η οποία αναγνωρίστηκε από την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ)» Το γεγονός αυτό, ανοίγει το δρόμο για τη διασυνοριακή διακίνηση ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ασφαλιστικά πακέτα, χρήματα στη χώρα μας κλπ) Ως παράδειγμα αναφέρθηκαν οι ασθενείς με ψωρίαση αλλά και άλλοι ασθενείς που πρέπει να έρχονται για θεραπεία κάθε 6μηνο και για διάρκεια 3 εβδομάδων, για όλη τους τη ζωή. Όταν η θεραπεία διαρκεί 20 λεπτά, ο υπόλοιπος χρόνος, είναι «ωφέλιμος» για τον Τουρισμό, τόνισε ο κ. Κουσκούκης.

Δημιουργία εξειδικευμένου φορέα κάτω από τις εκάστοτε περιφέρειες

Με την παρότρυνση να τελειώσουμε με τα ευχολόγια και να περάσουμε στην πράξη, αναφέρθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, αυτό, του Ιατρικού Τουρισμού, ο Ομότιμος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης. Ο κ. Παλλήκαρης πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο τον Ιατρικό Τουρισμό, που να λειτουργεί σε κάθε Περιφέρεια αλλά και τη δημιουργία στρατηγικών στοχεύσεων βάσει των δεδομένων κάθε περιφέρειας με ταυτόχρονη παρέμβαση στα αντίστοιχα υπουργεία για θεσμικές ρυθμίσεις. Από τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στην Ελλάδα είναι η ελλιπής δικτύωση με εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες διακίνησης ασθενών, κάτι που συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με μια σταγόνα αίμα!

Μία μόλις σταγόνα αίμα αρκεί για να φανεί ο βαθμός οξείδωσης της χοληστερόλης μας κι έτσι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αθηρωματικών πλακών, οι οποίες ευθύνονται για τη στένωση των αρτηριών και κατ’ επέκταση, την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Την αποκάλυψη, έκανε κατά την ομιλία της, η Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Η κ. Καραγκιοζάκη επισήμανε ότι με βάση τα αποτελέσματα του τεστ και με την κατάλληλη αντιοξειδωτική διατροφή, κάνουμε πρόληψη και θεραπεία, ενώ τόνισε ότι πριν πάρει κάποιος φάρμακο για χοληστερίνη πρέπει να ελέγξει εάν είναι οξειδωμένη γιατί μπορεί και να μην είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με κληρονομικότητα από στεφανιαία νόσο έχουν συνήθως αυξημένη οξειδωμένη χοληστερόλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωμάτωση ακόμη κι από την παιδική ηλικία.

3η πιο συχνή αιτία θανάτου το ΧΑΠ μέχρι το 2020

Σε λιγότερο από τρία χρόνια το γνωστό ΧΑΠ ή αλλιώς η Χρόνια Απφρακτική Πνευμονοπάθεια θα είναι η 3η πιο συχνή αιτία θανάτου, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονιολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης. Ο κ. Σιχλετίδης εξήγησε πως το 50% των 4.561 ατόμων που επισκέφτηκαν το ιατρείο ΧΑΠ που λειτουργεί σε συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν υποδιαγνωσμένα, σημειώνοντας πως το 50% των ατόμων με παροξυντικά επεισόδια ΧΑΠ, πεθαίνει σε 3,6 χρόνια.

Πρόβλεψη της Δυσλεξίας από 4 χρόνων
Για τη δυνατότητα πρόβλεψης της δυσλεξίας, με υψηλή ακρίβεια από την ηλικία μόλις των 4 χρόνων έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο Fellow, Διεθνής Ακαδημία Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών, π. Καθηγητής

Ψυχολογίας& Μαθησιακών Δυσκολιών σε Πανεπιστήμια Αγγλίας, Ελλάδας και ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλίδης. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο βιολογικό τεστ Παυλίδη, που δε βασίζεται στην ανάγνωση και στη γραφή γι αυτό και μπο. ρεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για την δυσλεξία η οποία επειδή είναι κυρίως κληρονομική,  υπάρχει και κατά την προσχολική ηλικία.

Πηγή: Healthmag.gr

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Κέρδος 1 δισ. ευρώ ετησίως με συμπεριφορές πρόληψης στο 20% του πληθυσμού! https://www.insurancedaily.gr/kerdos-1-dis-evro-etisios-syberifores-prolipsis-sto-20-tou-plithysmou/