Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Με τροπολογία 514 εκατ. ευρώ για εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

Πάνω από μισό δισ. ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες παρόχους υγείας οι οποίοι συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη χρεών του εν λόγω ασφαλιστικού οργανισμού προς αυτούς.

Με τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες βράδυ η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία» προβλέπεται η απόδοση 514 εκατ. ευρώ φέτος αλλά και το 2017 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους και λοιπούς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Σαν όρο βάζει η κυβέρνηση να έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά από 1.1.2012 έως 31.1.2016 και να παραιτηθούν  οι δικαιούχοι από οποιαδήποτε άλλη αξίωση μαζί και από τους τόκους υπερημερίας και κάθε σχετικό ένδικο μέσο.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται «κούρεμα» έως 25 % στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και φαρμακεία όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως 30.4.2016 μέσω κρατικής επιχορήγησης. Ωστόσο η εξόφληση αυτή δεν θα είναι στο 100% του χρέους, αλλά μέχρι το 95%, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να λάβει άμεσα τα χρήματα τα οποία του οφείλει ο ΕΟΠΠΥΥ.

Το ποσοστό της έκπτωσης που αφορά τις οφειλές προ ΦΠΑ του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως εξής:

Για διαγνωστικά κέντρα

  • Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ προβλέπεται ποσοστό έκπτωσης 5%.
  • Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ, προβλέπεται έκπτωση 10%.

Για ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης για δαπάνες νοσηλείας ισχύει ποσοστό έκπτωσης 10%.

Για συμβεβλημένους γιατρούς:

  • Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4000 ευρώ ισχύει έκπτωση 5%.
  • Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Για προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού, έκπτωση 25% για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών.

Για συμβεβλημένους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) έκπτωση 5%.

Για φαρμακευτικές εταιρείες, έκπτωση 8%.

Για φαρμακεία, έκπτωση 3,5%.

Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας του απομένοντος.

Για οφειλές προς ασθενείς ασφαλισμένους και οι οφειλές προς τους άνω παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο 100%.

Η εξόφληση θα γίνει μέχρι 30.6.2017.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Με τροπολογία 514 εκατ. ευρώ για εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ! https://www.insurancedaily.gr/me-tropologia-514-ekat-evro-gia-exoflisi-ofilon-tou-eopyy/