Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο χάρτης των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό


syntaxeis

Αλλεπάλληλα και όχι …εφάπαξ θα είναι τα «χτυπήματα» του νέου Ασφαλιστικού, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Και αυτό γιατί τα «χτυπήματα» αυτά που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το α΄ δεκαήμερο του Μαΐου, θα απλωθούν σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή το 2016-2019, φέρνοντας συνεχή αναταραχή σε εκατομμύρια ασφαλισμένους γενικά και τους ήδη συνταξιούχους ειδικότερα.  Συγκεκριμένα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο πρέπει να καταργηθεί έως το 2019, θα αρχίσει να κόβεται από φέτος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων του θα το χάσει το 2017.

Επίσης από το 2017 θα αρχίσει να ισχύει η ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και των επιστημόνων για τον κλάδο της σύνταξής τους.

Το 2018 θα «παγώσουν» οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ενώ το 2019 οι ίδιες αυτές συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν, όμως, άμεσα – δηλαδή μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου- για όσους βγουν το επόμενο διάστημα στη σύνταξη. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου, θα ισχύσουν επίσης οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις οι οποίες οδηγούν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα πάνω από 1300 ευρώ.  Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν κατά 1% οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση.

Άμεσα, επίσης, θα ισχύσει το νέο πλαφόν των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και των 3000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις, οι μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την εφαρμογή του  νέου  νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό  το 2016-2019 προβλέπονται οι ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις

 • Περικοπή 900 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για το Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων  (σ.σ. σταδιακή μείωση των δικαιούχων του). Πιο συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση που θα προκύψει ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ το 2016 (18% συνολικής εξοικονόμησης), σε επιπλέον 401 εκατ. ευρώ το 2017 (σ.σ. 44% συνολικής εξοικονόμησης), σε 234 εκατ. ευρώ το 2018 (26%), σε 90 εκατ. ευρώ το 2019 (5,5%) κλπ.
 • Περικοπή 361 εκατ. ευρώ στη δαπάνη  από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων (με όριο προστασίας τα 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής)
 • Περικοπή 345 εκατ. ευρώ στη  δαπάνη για νέες συντάξεις (δηλ. για τις συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν μετά την δημοσίευση του νέου νόμου με  βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης)
 • Περικοπή 204 εκατ. ευρώ στις δαπάνες  των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου (σ.σ. εκτιμάται γύρω στο 32,5% από φέτος)
 • Περικοπή 187 εκατ. ευρώ  στη δαπάνη για συντάξεις από τη μη καταβολή αυξήσεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

το 2018

 • Περικοπή 177 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για συντάξεις θανάτου (σ.σ. ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται σύνταξη θανάτου μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος του)
 • Περικοπή 27 εκατ. ευρώ στις δαπάνες των εφάπαξ (σ.σ. κύκλοι του Υπ. Εργασίας την εκτιμούν γύρω στο 10%)
 • Περικοπή 98 εκατ. ευρώ στη δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ λόγω της  εφαρμογής ανωτάτου ορίου σύνταξης (σ.σ. 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές)
 • Περικοπή 76 εκατ. ευρώ στη συνταξιοδοτική δαπάνη από τη μη καταβολή αυξήσεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ λόγω συμψηφισμού των αυξήσεων αυτών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων το 2019.
 • Αύξηση εσόδων κατά 256 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την επιβολή της   ασφαλιστικής εισφοράς 20% για κλάδο σύνταξης  (από 1.1.2017)
 • Αύξηση εσόδων κατά 365 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών κατά 365 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης  1% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (από 1.6.2016)

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ο χάρτης των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό! https://www.insurancedaily.gr/o-chartis-ton-paremvaseon-sto-asfalistiko/