Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα διευρύνεται, ειδικά σε ο, τι σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την συχνότητα αλλά και σφοδρότητα των φαινομένων, η ασφάλιση καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο και πολυσχιδή ρόλο. Αλλάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό της ή προωθώντας αναβαθμισμένες εκδόσεις του.
του Χρήστου Γαβαλά (αφιέρωμα στο kathimerini.gr για την ασφάλιση επιχειρήσεων)
Πώς θα σας φαινόταν εάν η αποζημίωση που θα είχατε να λάβετε δεν κρινόταν από το ύψος της ζημιάς που περιγράφεται στο συμβόλαίο σας αλλά από την έλευση και μόνο ενός συμβάντος με βάση προκαθορισμένους δείκτες (πχ ύψος βροχόπτωση ή ταχύτητας ανέμου); Μια προγραμματισμένη οθόνη ανιχνεύει την εμφάνιση ενός συμβάντος και μεταδίδει τις σχετικές πληροφορίες στο έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο στη συνέχεια πληρώνει αυτόματα τον ασφαλισμένο.
Με την αποζημίωση να σας καταβάλλεται άμεσα, και εφόσον οι δείκτες αυτοί υπερβούν συγκεκριμένα όρια; Αυτό είναι το περίγραμμα αυτού που ονομάζεται παραμετρική ασφάλιση, και η οποία αναδεικνύεται ως μια καινοτόμος λύση για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων φαινομένων, κατά κύριο λόγο φυσικών καταστροφών.
Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθόσον από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, με ελάχιστο περιεχόμενο ασφάλισης που να καλύπτει υλικές ζημιές από πυρκαγιά, πλημμύρες και σεισμούς.
Πώς όμως κινείται η αγορά της παραμετρικής ασφάλισης στην Ευρώπη; Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUSPA (European Union Agency for the Space Program), παρατηρείται ανάπτυξη ετήσιου ρυθμού 11%, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γεωργία και η κάλυψη των φυσικών καταστροφών.
Ενώ σύμφωνα με έρευνα της KBV Research για λογαριασμό ορισμένων από τις σημαντικότερες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, η ανάπτυξη αυτή προβλέπεται να φθάσει μεσοσταθμικά το 8,9% για την περίοδο 2022-28.
Η αναπτυξιακή ορμή αυτή εν πολλοίς οφείλεται αφενός μεν στην αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις, αφετέρου στη βελτίωση της απόδοσης της παρατήρησης δεδομένων που αφορούν στη Γη, κάτι το οποίο ενισχύει την αξιολόγηση των κινδύνων και την επαλήθευση των παραμέτρων ενεργοποίησης.
Ήδη στην Ελλάδα έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες, με τον διευθύνοντα σύμβουλος της Howden Greece & Cyprus, Δημήτρη Τσεσμετζόγλου, να έχει αναφερθεί στην αρνητική επίπτωση που έχουν στη μοντελοποίηση τα απρόβλεπτα και έντονα καιρικά φαινόμενα, με την ανάπτυξη παραμετρικών ασφαλιστικών λύσεων από την εταιρεία του να αποτελεί μια από τις παρεχόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην ευεργετική διαφοροποίηση που προσφέρουν οι γρήγορες πληρωμές και η διαφάνεια στις καλύψεις.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια