ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια στην Αυστραλία


Reserve Bank AustraliaΗ Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποδυναμώνει το νόμισμά της μειώνοντας το επιτόκιο στο 2,25% για να δώσει ώθηση στις εξαγωγές καθώς «βλέπει» αδύναμη ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας. 

Στο γνωστό μοτίβο που ακολούθησαν τον τελευταίο χρόνο μερικές από τις μεγαλύτερες κεντρικές Αρχές στον κόσμο, εναρμονίστηκε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 2,25%, επικαλούμενη την υπερτίμηση του δολαρίου Αυστραλίας.

Ξένα μέσα αναφέρουν ότι ένας παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της RBA είναι η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Glen Stevens, η ανάπτυξη στην Αυστραλία θα παραμείνει αδύναμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι αναμενόταν και παράλληλα η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η απόφαση της RBA προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στις χρηματαγορές, με τις μετοχές να εκτινάσσονται σε υψηλό έντεκα μηνών, το δολάριο Αυστραλίας να υποχωρεί σε χαμηλό άνω των πεντέμισι ετών και τις αποδόσεις των ομολόγων να κατρακυλούν σε επίπεδο-ρεκόρ.

Ξένα μέσα αποδίδουν την απόφαση του Stevens στην κατάρρευση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο ευθύνεται για σχεδόν το ένα πέμπτο των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελεί και κίνηση νομισματικής στρατηγικής καθώς οι εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα οδηγούν σε άνοδο το νόμισμα της Αυστραλίας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια στην Αυστραλία! https://www.insurancedaily.gr/%cf%83%ce%b5-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%85/