ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
atfad728-x-90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Με 20 ευρώ η διαγραφή από τη λίστα ανασφάλιστων οχημάτων

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
23/09/2017 - Updated on 25/09/2017
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
A A
Με 20 ευρώ η διαγραφή από τη λίστα ανασφάλιστων οχημάτων
Share on Facebook

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Την οριστική διαγραφή τους από το Μητρώο Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να μην τους ζητούνται ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας, kαι να μην τους επιβάλλονται πρόστιμα, μπορούν να επιτύχουν όσοι κατείχαν οχήματα τα οποία καταστράφηκαν προ του 2004, καταβάλλοντας παράβολο αξίας 20 ευρώ.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ. Αρ. ΠΟΛ.1145/21.9.2017 εγκυκλίου της ΑΑΔΕ έχει ως εξής:

Διαβάστε Επίσης

ανασφάλιστοι οδηγοί

Δεύτερη και τελευταία ευκαιρία έχουν οι ανασφάλιστοι οδηγοί

Aug 19, 2025
Ανασφάλιστα: Νέος έλεγχος το Φεβρουάριο – Τι αλλάζει

Ανασφάλιστα: Νέος έλεγχος το Φεβρουάριο – Τι αλλάζει

Jan 22, 2025

Α. Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Με το άρθρο 69 του ν. 4484/2017 προστέθηκε παράγραφος 6 στο άρθρο 8 του 116/2004 (ΦΕΚ 81 Α’) δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων με άδεια πριν την 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται στην κατοχή τους διότι δόθηκαν για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως την ίδια ημερομηνία (4.3.2004), να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση διαγραφής από το Μητρώο Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με το ανωτέρω π.δ. 116/2004 «Εναλλακτική διαχείριση οχημάτων – ανταλλακτικών καταλυτικών μετατροπέων κ.λπ.», το οποίο τέθηκε σε ισχύ από 5.3.2004, ενσωματώθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη το σχετικό θεσμικό πλαίσιο όπως θεσπίστηκε με την κοινοτική Οδηγία 2000/53. Ως συνέπεια της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, από 5.3.2004 κι εφεξής κατέστη υποχρεωτική, στο πλαίσιο υποβολής αιτήματος διαγραφής οχήματος, η προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής από εγκεκριμένο φορέα εναλλακτικής διαχείρισης. Κατά συνέπεια, όσοι προσήλθαν μετά την 4.3.2004 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών ζητώντας διαγραφή οχήματος λόγω καταστροφής κ.λπ. η οποία έλαβε χώρα έως την ίδια ημερομηνία, δεν μπόρεσαν να διαγράψουν το όχημά τους λόγω έναρξης ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου.

Με την προσθήκη της παρ. 6 στο άρθρο 8 του Π.Δ. δίνεται η δυνατότητα στους παραπάνω ιδιοκτήτες οχημάτων να προσέλθουν σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες και να αιτηθούν με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης τη διαγραφή του οχήματός τους για τους παραπάνω προαναφερθέντες λόγους.

Δεδομένου ότι από την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης ανακύπτουν ζητήματα που αφορούν στη φορολογία τελών κυκλοφορίας, ορισμένα από τα οποία ρυθμίζονται ευθέως από τις διατάξεις του άρθρου 69 ενώ άλλα προκύπτουν από τις λοιπές ισχύουσες περί τελών κυκλοφορίας διατάξεις, παρέχονται οι κάτωθι οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τις ΔΟΥ:

1. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο 6.3 του άρθρου 8 του ΠΔ 116/2004, στον αιτούντα χορηγείται, εφόσον γίνει δεκτή η υπεύθυνη δήλωση/αίτηση διαγραφής και ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής, βεβαίωση με ημερομηνία 4.3.2004, εκτός εάν από επίσημο δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται με την υπεύθυνη δήλωση/αίτηση διαγραφής, αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πραγματοποιήθηκε πριν την ημερομηνία αυτή. Τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι π.χ. η βεβαίωση της Πυροσβεστικής με την οποία πιστοποιείται η καταστροφή του οχήματος λόγω πυρκαγιάς κ.λπ., ή αντίστοιχα της Αστυνομίας, η οποία ενώ έχει ημερομηνία προγενέστερη της 4.3.2004, προσκομίστηκε στην αρμόδια υπηρεσία στα πλαίσια αιτήματος διαγραφής, μετά την ημερομηνία αυτή και ενώ είχε τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο που απαιτούσε την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής από εγκεκριμένο ανακυκλωτή. Στις περιπτώσεις αυτές ως ημερομηνία διαγραφής ορίζεται η ημερομηνία που προκύπτει από το δημόσιο έγγραφο.

Εφόσον υπάρχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για τα έτη που προηγούνται της ημερομηνίας διαγραφής, τα σχετικά ποσά αναζητούνται, όμως η τυχόν ύπαρξη οφειλών για τα έτη αυτά δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής.

Οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά την παραλαβή του αιτήματος ενημερώνουν μεν τον αιτούντα σχετικά με τη μη διαγραφή τυχόν μη παραγεγραμμένων οφειλών (σήμερα για τα έτη από το 1997, λόγω εικοσαετούς παραγραφής) έως και το έτος διαγραφής (2004 ή προγενέστερο κατά τα αναφερόμενα στην παρ.1 του παρόντος), αλλά διεκπεραιώνουν την αίτηση κανονικά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου.

Οι οφειλές αυτές, εφόσον διαπιστωθούν και βεβαιωθούν, δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής κατά τα ανωτέρω συνεπάγεται τη διαγραφή τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και των σχετικών προστίμων τους για τα έτη που έπονται της διαγραφής. Δεδομένου λοιπόν ότι η διαγραφή θα λαμβάνει χώρα πάντοτε με ημερομηνία 4.3.2004 (σύμφωνα με την υποπαρ. 6.3 του άρθρου 8), τα τυχόν οφειλόμενα ή και βεβαιωμένα τέλη κυκλοφορίας και τα σχετικά πρόστιμα, για τα έτη 2005 έως και 2017, θα διαγράφονται. Στην περίπτωση που η διαγραφή του οχήματος συντελείται με ημερομηνία προγενέστερη της 4.3.2004, λόγω προσκόμισης επίσημου δημόσιου εγγράφου που πιστοποιεί την καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση του οχήματος, τότε η διαγραφή των τελών κυκλοφορίας μετά των προστίμων τους αφορά τα επόμενα έτη από την ημερομηνία συντέλεσης της διαγραφής του.

3. Τέλος, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του νόμου (υποπαρ. 6.1 του άρθρου 8), δεν επιστρέφονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία τυχόν καταβλήθηκαν κατά τα έτη που έπονται της διαγραφής του οχήματος.

Β. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι ΔΟΥ λαμβάνουν κάθε μήνα ενημέρωση από τη ΔΗΛΕΔ, μέσω αρχείου ή εφαρμογής, για τα οχήματα που διαγράφηκαν από το Μητρώο Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 69 του ν. 4484/2017 και προβαίνουν σε έλεγχο και βεβαίωση τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και των προστίμων τους για τα μη παραγεγραμμένα έτη (σήμερα, για τα έτη 1997 έως και 2004, λόγω εικοσαετούς παραγραφής).

Tags: Featuredανασφάλιστα
new-cover-insurancegif

Related Posts

Ο Γ. Σκιαδαρέσης από την Commission στο Insurance Forum “Athens Edition”
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο Γ. Σκιαδαρέσης από την Commission στο Insurance Forum “Athens Edition”

by Insurancedaily editorial team
Jan 30, 2026
Το «Climate Risk Consulting Service» της HDI θωρακίζει τις επιχειρήσεις
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το «Climate Risk Consulting Service» της HDI θωρακίζει τις επιχειρήσεις

by Insurancedaily editorial team
Jan 30, 2026
ΕΚΠΟΙΖΩ: Απαράδεκτη και μία από τα ίδια η τροπολογία της Κυβέρνησης για τα ασφάλιστρα υγείας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές της ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με τις ρευματοκλοπές

by Insurancedaily editorial team
Jan 30, 2026
Τι άλλαξε στα τεκμήρια αυτοκινήτου;
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι άλλαξε στα τεκμήρια αυτοκινήτου;

by Insurancedaily editorial team
Jan 30, 2026
Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική σε νέα σύγχρονα γραφεία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική σε νέα σύγχρονα γραφεία

by Insurancedaily editorial team
Jan 29, 2026
Ασφάλιστρα Υγείας: Γιατί ακριβαίνουν, τι φταίει και πώς οι ασφαλιστικές περνούν στην αντεπίθεση
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ασφάλιστρα Υγείας: Γιατί ακριβαίνουν, τι φταίει και πώς οι ασφαλιστικές περνούν στην αντεπίθεση

by Νίκος Μωράκης
Jan 29, 2026
Ο Δ. Ζαφείρης από την EIOPA ομιλητής στο Insurance Forum Athens Edition
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο Δ. Ζαφείρης από την EIOPA ομιλητής στο Insurance Forum Athens Edition

by Insurancedaily editorial team
Jan 29, 2026
Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις στο τραγικό δυστύχημα με τους φιλάθλους στη Ρουμανία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις στο τραγικό δυστύχημα με τους φιλάθλους στη Ρουμανία

by Βίκυ Γερασίμου
Jan 29, 2026
ΤτΕ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές: Εξετάσεις στις 7/2 στην Κρήτη

by Insurancedaily editorial team
Jan 29, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
300x250-4gif
designiaagentsbanner2025300x250gif
banner-300x250-cyprialifegif

TOP#5 Insurancedaily

  • Ασφαλισμένο το εργοστάσιο “Βιολάντα”

    Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο της ΒΙΟΛΑΝΤΑ

    195 shares
    Share 78 Tweet 49
  • Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    119 shares
    Share 48 Tweet 30
  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις στο τραγικό δυστύχημα με τους φιλάθλους στη Ρουμανία

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ