ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
ergo-my-ome-728-90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Επιστημονική προσέγγιση για τα κόκκινα δάνεια

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
10/11/2015 - Updated on 09/04/2020
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Οικονομία - Πολιτική
A A
κόκκινα δάνεια
Share on Facebook
Καθηγητής Αιμίλιος Γαλαριώτης
Καθηγητής Αιμίλιος Γαλαριώτης, Audencia Nantes School of Management (EQUIS, AMBA, AACSB) – Διευθυντής του Centre for Financial and Risk Management (CFRM) – Επικεφαλής του τομέα έρευνας Finance, Risk and Accounting Performance – Πρόεδρος του τμήματος Accounting and Finance

H ραγδαία αύξηση των επισφαλειών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της κρίσης των έξι τελευταίων ετών, αποτελεί ένα θέμα υψηλής σημαντικότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Στο νέο αυτό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των συστημάτων και διαδικασιών εκτίμησης και διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων και ιδιωτών από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε Επίσης

Διάκριση του Καθηγητή Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Διάκριση του Καθηγητή Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Nov 13, 2024
Τεχνητή Νοημοσύνη και ESG

Τεχνητή Νοημοσύνη και ESG

Oct 8, 2024

Το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα ανάλυσης του πιστωτικού κινδύνου και έχει συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στο θέμα αυτό (Τράπεζα της Ελλάδος, ICAP ΑΕ, Eurobank, Συνεταιριστικές Τράπεζες και πρώην εμπορικές τράπεζες όπως Ιονική, Γενική και Εμπορική). Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει αναπτύξει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα του εξωτερικού (όπως το Centre for Financial and Risk Management της Audencia Nantes School of Management (EQUIS, AMBA, AACSB) στη Γαλλία. Μέσω των συνεργασιών αυτών, αναπτύσσεται τεχνογνωσία με βάση τις διεθνείς πρακτικές και νέες εξελίξεις, η οποία σταδιακά μεταφέρεται και στα ελληνικά δεδομένα.

Ειδικά στο πεδίο της ανάλυσης του πιστωτικού κινδύνου, το Εργαστήριο έχει αναπτύξει καινοτόμες μεθοδολογίες για την ανάπτυξη μοντέλων πιστοληπτικής διαβάθμισης (credit scoring) χρησιμοποιώντας εξελιγμένες αναλυτικές τεχνικές από το χώρο της επιχειρησιακής έρευνας, της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων και της τεχνητής νοημοσύνης. Πλήθος συγκριτικών αναλύσεων σε πραγματικά δεδομένα από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δείξει ότι τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο παρέχουν εκτιμήσεις υψηλής ακρίβειας (σε σχέση με άλλες καθιερωμένες στατιστικές τεχνικές). Οι μεθοδολογίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων (μεγάλων και μικρομεσαίων) όσο και ιδιωτών, παρέχοντας αξιόπιστες εκτιμήσεις για την πιθανότητα ασυνέπειας (probability of default). Ταυτόχρονα, στην Audencia πέρα από τις εργασίες που έχουν εκπονηθεί στους τομείς τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κινδύνου και έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαίες επιθεωρήσεις με βάση τις διεθνείς λίστες κατάταξης ABS και CNRS, έχουν αναπτύξει σε συνεργασία με τράπεζες τον τομέα της χρηματοοικονομικής ευπάθειας (financial vulnerability) ομάδων όπως αυτής των δανειοληπτών, εργαζόμενοι στη βελτίωση της πρόληψης και αποπληρωμής προβληματικών δανείων με έμφαση όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή τη διαδικασία ρόλο διαδραματίζουν και οι ανθρώπινες συμπεριφορές που επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων σε θέματα δανείων/αποπληρωμής (συμπεριφορική χρηματοοικονομική – behavioural finance).

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός Πολυτεχνείο Κρήτης – Distinguished Research Professor, Audencia Nantes School of Management – Πρόεδρος της Financial Engineering and Banking Society

Οι προσεγγίσεις και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί καλύπτουν όλα τα στάδια της διαδικασίας ανάλυσης του πιστωτικού κινδύνου. Τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν θέματα όπως: (α) τη συλλογή και προεπεξεργασία των αναγκαίων δεδομένων (διαδικασίες δειγματοληψίας, επιλογή μεταβλητών, διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας των δεδομένων, κ.ά.), (β) την ανάπτυξη αναλυτικών μοντέλων εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου μέσω στατιστικών και μη παραμετρικών τεχνικών (πολυκριτήρια ανάλυση, εργαλεία βελτιστοποίησης, τεχνητή νοημοσύνη) σε γενικό επίπεδο αλλά και για εξειδικευμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και πελατών (κλαδικά επιχειρηματικά μοντέλα, μοντέλα για ΜΜΕ, καταναλωτική πίστη, κ.λπ.), και (γ) τον έλεγχο της προβλεπτικής ικανότητας των μοντέλων μέσω στατιστικών και οικονομικών μέτρων απόδοσης.

Επιπλέον, οι μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εκτίμηση των απωλειών σε περίπτωση ασυνέπειας (loss given default, LGD). Η εκτίμηση του LGD αποτελεί βασικό στοιχείο της διαχείρισης κινδύνων για χαρτοφυλάκια χορηγήσεων καθώς σε συνδυασμό με μοντέλα εκτίμησης του κινδύνου ασυνέπειας, παρέχει τη δυνατότητα ορισμού ορίων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ρυθμιστικές απαιτήσεις (κανόνες Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ). Ταυτόχρονα, μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση επιτρέπει την υλοποίηση αξιόπιστων αναλύσεων ακραίων καταστάσεων σε χαρτοφυλάκια χορηγήσεων με στόχο την ακριβή εκτίμηση των ζημιών που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από το σύνολο του χαρτοφυλακίου του.

Οι μεθοδολογίες που πρόκειται να αναπτύξουν τα δύο Εργαστήρια (Πολυτεχνείο και Audencia Nantes) για τη μελέτη και ανάλυση των παραπάνω θεμάτων θα υλοποιηθούν μέσω εξελιγμένων υπολογιστικών εργαλείων οδηγώντας έτσι σε ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης αποφάσεων. Τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα στελέχη ενός τμήματος διαχείρισης κινδύνων ως εξειδικευμένα εργαλεία για την ανάπτυξη και αξιολόγηση μοντέλων αποφάσεων και εκτίμησης κινδύνων, την ανάλυση σεναρίων, και την εξαγωγή σύνθετης γνώσης και πληροφοριών από ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ήδη, έχει ξεκινήσει η μελέτη ενός δείγματος από την Τράπεζα της Γαλλίας με ταυτόχρονη ανάλυση δεδομένων του Τειρεσία.

Tags: Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης
icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά
asfalistikomarketing

14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε νέους κλάδους
Οικονομία - Πολιτική

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε νέους κλάδους

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Στον πωλητή η ευθύνη πώλησης τσιγάρων & αλκοόλ σε ανηλίκους
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στον πωλητή η ευθύνη πώλησης τσιγάρων & αλκοόλ σε ανηλίκους

by Insurancedaily editorial team
Mar 20, 2026
Allianz: Ανανεωμένο website με σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Allianz: Ανανεωμένο website με σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
Έρχεται γενναίο… μπόνους για το Επικουρικό Κεφάλαιο
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έρχεται γενναίο… μπόνους για το Επικουρικό Κεφάλαιο

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
Αναγκαία η παράταση για την εφαρμογή του συστήματος πληρωμών IRIS
Οικονομία - Πολιτική

Παρέμβαση Γ. Χατζηθεοδοσίου για το πρόβλημα με το νερό στην Αίγινα

by Insurancedaily editorial team
Mar 19, 2026
ΙΑΣΩ: «Πώς να μην εμπλακείτε ποτέ σε τροχαίο» 
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΙΑΣΩ: «Πώς να μην εμπλακείτε ποτέ σε τροχαίο» 

by Insurancedaily editorial team
Mar 18, 2026 - Updated on Mar 19, 2026
Χ. Γεωργίου: Ριζική απλοποίηση των διαδικασιών
Harvard Business Review

Χ. Γεωργίου: Ριζική απλοποίηση των διαδικασιών

by Insurancedaily editorial team
Mar 18, 2026
ΕΑΕΕ: Άμεση ανταπόκριση στους ασφαλισμένους- πληγέντες των πλημμυρών. 
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η β’ φάση αποζημιώσεων επιχειρήσεων από τον Daniel

by Insurancedaily editorial team
Mar 18, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250gif
300x250-cyprialife-greece-1gif

TOP#5 Insurancedaily

  • 14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Γιατί είναι ελκυστικό το επάγγελμα του ασφαλιστή

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Οι Ηλίας & Μάριος Γαλάνης στη Vice Versa

    40 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Πότε έρχονται οι επόμενες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ