Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σταδιακά καταγράφονται μεγαλύτερες περίοδοι με καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας, που έχουν πολυεπίπεδα οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Allianz το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί φέτος έως και μία ποσοστιαία μονάδα λόγω του καύσωνα.
της Βίκυς Γερασίμου
Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα με περίπου μια ημέρα με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου να αντιστοιχεί στη ζημιά που προκαλεί μισή ημέρα απεργιών.
Οι ακραίες θερμοκρασίες μειώνουν επίσης την παραγωγικότητα της εργασίας, με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας να προβλέπει ότι η θερμική καταπόνηση θα μειώσει τις συνολικές πιθανές ώρες εργασίας παγκοσμίως κατά 2,2% έως το 2030.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κύματα καύσωνα μεταφράζονται σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες και στην Ευρώπη, οι απώλειες ΑΕΠ κυμαίνονται από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τη Γερμανία έως και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες για την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες είναι περίπου δέκα βαθμούς υψηλότερες το καλοκαίρι.
Η Κίνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δουν απώλειες ΑΕΠ σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας λόγω των τρεχόντων καυσώνων, ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μείωση περίπου 0,6 ποσοστιαίων μονάδων και η Γαλλία έως και το ένα τρίτο της μονάδας.