Η συχνότητα, η σφοδρότητα και η γεωγραφική εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της μεταβολής στις χρήσεις της γης. Η ταχύτατη εξάπλωσή τους δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε διάφορους τομείς και περιοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση Emerging Risk Trend Talk της Allianz Commercial.
Όπως έδειξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2025, η δυτική ακτή των ΗΠΑ, μαζί με τον Δυτικό Καναδά, τη Νότια και Ανατολική Αυστραλία, καθώς και τη Νότια Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα), είναι οι γεωγραφικές ζώνες με τη μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο πυρκαγιών. Ωστόσο, τέτοιες πυρκαγιές εμφανίζονται πλέον και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν σημαντικά επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένων των δασών στον Βόρειο Καναδά, τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Η Νότια Κορέα υπέστη τη φονικότερη έξαρση δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2025.
Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει τη δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικών πόρων σε πολλαπλές περιοχές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και συχνότερες. Οι επιπτώσεις των χειρότερων πυρκαγιών της τελευταίας δεκαετίας, όσον αφορά τις υλικές ζημιές και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από οποιαδήποτε καταγεγραμμένη περίοδο των τελευταίων 50 έως 100 ετών σε ορισμένες περιοχές.
Η κλιματική αλλαγή εντείνει τον κίνδυνο: αυξάνει τη διαθέσιμη καύσιμη ύλη, την ξηρότητα της βλάστησης, την ένταση των ανέμων, τη συχνότητα κεραυνών και την εξάπλωση εύφλεκτων ειδών χλωρίδας. Τα 10 θερμότερα έτη από το 1850 έως σήμερα καταγράφηκαν όλα την τελευταία δεκαετία (2015–2024), με το 2024 να είναι το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα σύνθετο και επείγον ζήτημα, το οποίο απαιτεί συντονισμένη δράση σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Επισυνάπτεται ολόκληρη η έρευνα.