Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δ. Γιαννουδάκος: Ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να αγαπήσει την τεχνολογία

Ν. Μωράκης, Δ. Γιαννουδάκος & Ε. Γιαννουδάκος

Για την πορεία του στην ιδιωτική ασφάλιση, τις προοπτικές και τη μετάβασή του το 2011 στην ανεξάρτητη διαμεσολάβηση μιλά στο Ασφαλιστικό Marketing, ο Δημήτρης Γιαννουδάκος, Ιδρυτής Delta & Brokers. Όπως εξηγεί οι επαγγελματίες που θέλουν να διευρύνουν εργασίες θα πρέπει να υιοθετήσουν τεχνολογικά εργαλεία, να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση και να παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους τους.

συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννουδάκου, Ιδρυτή της Delta & Brokers 

 

Ποια είναι η προσωπική σας διαδρομή στο επάγγελμα;

Η προσωπική μου διαδρομή στο επάγγελμα έχει τις ρίζες της στο 1985, όταν ένα τυχαίο γεγονός, με οδήγησε στα σκαλοπάτια της ασφαλιστικής βιομηχανίας, σε ηλικία μόλις 24 ετών. Είχα μόλις ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές μου σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο, αυτόν του Μηχανικού Αεροσκαφών. Η ασφαλιστική μου καριέρα ξεκίνησε από την Interamerican και σε διάστημα 25 ετών, έχοντας ως αφετηρία την ιδιότητα του Ασφαλιστικού Συμβούλου, ακολούθησα όλες τις θέσεις ευθύνης που είχε διαμορφώσει η Εταιρεία, όπως αυτήν του Unit Manager, του Διευθυντή Υποκαταστήματος και τέλος, του Περιφερειακού Διευθυντή Υποκαταστημάτων.

Ως Ασφαλιστής, κατείχα τον τίτλο του Μέλους του παγκόσμιου οργανισμού M.D.R.T. (Million Dollar Round Table) και του L.U.T.C.F. (Life Undewriter Training Council Fellow). Ως Διευθυντής, ήμουν μέλος της GAMA International. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της επιτυχούς πορείας, οδηγηθήκαμε πλέον στο επίπεδο του«επιχειρείν», κάτι το οποίο συνέβη στις αρχές του 2011, σε μια εποχή πλήρους αβεβαιότητας και γενικής αναταραχής, με την απόλυτη όμως συμπαράσταση και σύμφωνη γνώμη της Interamerican.

Δημήτρης Γιαννουδάκος

Μιλήστε μας για την περίοδο που από αποκλειστικός συνεργάτης της Interamerican γίνατε ανεξάρτητος. Τι αλλαγές έφερε στην επαγγελματική σας καριέρα αυτή σας η απόφαση;

Οι αλλαγές που έφερε η απόφασή μου να προχωρήσω στην ανεξαρτητοποίησή μου, αφήνοντας το ασφαλές περιβάλλον της Interamerican, ήταν σημαντικότατες και εστέφθησαν με απόλυτη επιτυχία. Θα ήταν παράλειψή μου να μην κάνω αναφορά στην ιδιαίτερη στήριξη που μου παρείχε η Εταιρεία. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου δικαίωνε πλήρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αγάπη με την οποία την περιέβαλλα και εγώ, επί 25 συναπτά έτη. Τον Ιανουάριο του 2011, μεσούσης λοιπόν του οικονομικού «τυφώνα», εμείς τολμήσαμε και τελικώς δικαιωθήκαμε. Οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, αλλά και η πολυτέλεια της ευελιξίας, που προσέφερε απλόχερα αυτή η απόφαση, προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον, τόσο για την παράλληλη και διάδοχη κατάσταση των νεότερων μελών της οικογένειάς μου, Ευάγγελου και Ευστράτιου, οι οποίοι δικαίωσαν και δικαιώνουν με σπουδαίο τρόπο, την παρουσία τους στο Brokerage, αλλά βεβαίως και των υπολοίπων Συνεργατών μου, οι οποίοι έχουν επίσης τη χαρά να παραδίδουν τη σκυτάλη, ή ακόμα καλύτερα να τρέχουν παράλληλα με τα παιδιά τους, στον επαγγελματικό στίβο. Επιχειρηματικά, θα έλεγα, ότι επενδύσαμε στην καλύτερη «μετοχή», η οποία είναι εκείνη της ελεύθερης επιλογής και της σωστά οριοθετημένης ανεξαρτησίας: Να έχεις ό,τι θέλεις, όπως το θέλεις και όποτε το θέλεις.

Ποια είναι η άποψή σας για το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών;

To υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, είναι άδικο, αντιπαραγωγικό και λειτουργεί εντελώς εχθρικά απέναντι στις όποιες προσπάθειες για Ανάπτυξη και Δημιουργία. Είναι απορίας άξιον η επιβολή του, διότι μοιάζει σαν να θέλει να εκδικηθεί τον «καλό», αυτόν που προσπαθεί, αυτόν που τολμά, αυτόν που γενικότερα επιχειρεί.

Είθε να το αντιληφθούν άμεσα οι αρμόδιοι και να γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές κινήσεις, που στόχο θα πρέπει να έχουν την απομείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικών συντελεστών. Σε συνδυασμό με το επίσης άδικο καθεστώς ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες, που αποτρέπουν και αποθαρρύνουν εντελώς το πνεύμα και τη φιλοσοφία του επιχειρείν.

Για το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα;

Το υπάρχον συνταξιοδοτικό, το οποίο βασίζεται στο Αναδιανεμητικό Σύστημα, έχει καταρρεύσει εδώ και αρκετά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κύρια αιτία τη γήρανση του πληθυσμού. Το προσδόκιμο ζωής μιας Ελληνίδας το 1952 ήταν 72 έτη, το 2012 ήταν 83 και σήμερα ξεπερνά τα 87 έτη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι χωρίς να υπολογίζονται καν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και του brain drain (μεταξύ του 2008 και του 2016 έφυγαν για το εξωτερικό περίπου 450.000 νέοι Έλληνες), το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα χρίζει άμεσης και δραστικής αλλαγής.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ (2018) για την πραγματική αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι σοκαριστικά, καθώς πλέον πλησιάζει το 1 προς 1. Εδώ και χρόνια, η υπόλοιπη Ευρώπη έχει βρει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης του συγκεκριμένου προβλήματος με τη σύμπλευση του Ιδιωτικού Τομέα, μέσα από την ανάπτυξη του Δεύτερου και Τρίτου Πυλώνα Ανάπτυξης. Άλλωστε, εξ ορισμού, την έννοια της Ανταποδοτικότητας μόνο μια Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία μπορεί να την προσφέρει μέσα από τον προσωπικό «κουμπαρά» που δημιουργεί για τον καθένα, αλλά και το γενικότερο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που τις διέπει.

Είναι οι κλάδοι της Σύνταξης και της Υγείας το μέλλον της Ασφαλιστικής αγοράς;

Οι κλάδοι της Σύνταξης και της Υγείας, ανέκαθεν αποτελούσαν τον πυρήνα της Ασφαλιστικής Αγοράς. Αποτελούν το παρόν και σίγουρα το μέλλον της. Ειδικά για τον κλάδο της Σύνταξης, η ανάπτυξη που θα έχει τα επόμενα χρόνια θα είναι τεράστια, αφού τεράστια είναι και η ανάγκη των πελατών για συμπληρωματική σύνταξη. Είναι εξαιρετικά πιθανό μάλιστα να εισχωρήσουν και νέα κανάλια διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων, αφού η Σύνταξη θα αρχίσει σύντομα να «αγοράζεται περισσότερο από όσο πουλιέται». Αν μάλιστα μπορούν οι πελάτες να εκπίπτουν από το φορολογητέο τους εισόδημα τις αποταμιεύσεις τους, σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό, τότε είναι βέβαιο ότι τα συμβόλαια αυτά θα αποτελούν, ακόμα περισσότερο κι από σήμερα, πραγματικό χρυσάφι. Όσον αφορά στο κομμάτι της Υγείας, επειδή ζούμε σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων και ανασφαλειών, οι πελάτες προσέχουν ιδιαίτερα πού ξοδεύουν τα χρήματά τους. Υπό αυτό το πρίσμα, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται, πρώτα από όλα, την ανάγκη του να εξασφαλίσουν τη σωστή νοσοκομειακή περίθαλψη της οικογένειάς τους, έτσι ώστε στη δύσκολη στιγμή, το τελευταίο που θα έχουν να σκεφτούν να είναι το οικονομικό ζήτημα.

Κατά την άποψή σας πώς θα διαμορφωθεί ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του μέλλοντος; Πώς θα λειτουργεί και σε ποιους κλάδους τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων δεν θα μπορέσουν να τον ανταγωνιστούν;

Όταν ένας επαγγελματίας Ασφαλιστικός Σύμβουλος, με γνώσεις, ενδιαφέρον και εμπειρία, μέσα από σωστή διαδικασία Ανάλυσης Αναγκών, καταφέρει να επικοινωνήσει σωστά με τον υποψήφιο πελάτη του και να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τις ανάγκες του, τότε είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν θα προχωρήσουν στη σύναψη κάποιου ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θεωρώ ότι σε κανέναν κλάδο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Επαγγελματία Ασφαλιστικό Σύμβουλο, κάποιο εναλλακτικό δίκτυο πωλήσεων, παρά μόνο να πάρει από την πίτα τους πελάτες που εμείς επιλέξαμε να μην έχουμε, κυρίως από το χώρο του αυτοκινήτου. Ανταγωνιστής μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Όλα τα άλλα εμπόδια που υπάρχουν, τα βλέπουμε μόνο όταν απομακρύνουμε τα μάτια μας από το στόχο. Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του μέλλοντος πρέπει να αγαπήσει την τεχνολογία, να την εντάξει στις προσπάθειές του για επικοινωνία, να επικεντρωθεί στη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξή του, να ακολουθεί καθημερινές και αδιάλειπτες διαδικασίες, να μην επαναπαύεται και κυρίως, να έχει πειθαρχία στους στόχους του. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν από την έλλειψη ταλέντου, αλλά από την έλλειψη στόχων και την πειθαρχία στον αγώνα για την υλοποίησή τους.

Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing Ιανουαρίου 2019


2 Comments

2 Σχολια

 1. Μάκης Ευπραξιαδης

  Apr 8, 2019 at 4:35 PM

  Τις θερμότερες ευχές μου σε έναν φίλο και συνάδελφο ο οποίος είναι σημείο αναφοράς στην ασφαλιστική αγορά . Ένα φίλο και συνάδελφο που αν και συνεργαστήκαμε σε διαφορετικές εταιρείες έπαιξε τον ρόλο του να μπω σε αυτήν την αγορά και να τον έχω σαν πρότυπο επαγγελματία .

  Δημήτρη να είσαι πάντα καλά , υγιής και δημιουργικός !!

 2. general_insurance

  May 6, 2019 at 11:55 AM

  Από τους αξιότερους και ευπρεπέστατους επαγγελματίες σε μια αγορά που δε φημίζεται ούτε για το ένα ούτε για το άλλο…συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δ. Γιαννουδάκος: Ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να αγαπήσει την τεχνολογία! https://www.insurancedaily.gr/d-giannoudakos-o-asfalistikos-symvoulos-prepi-na-agapisi-tin-technologia/