ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
728x90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τελικά, την υγεία ποιος την «πληρώνει» ακριβά;

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
18/06/2025
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Τελικά, την υγεία ποιος την «πληρώνει» ακριβά;

freepik

Share on Facebook

Τον τελευταίο χρόνο το ζήτημα της υγείας και του κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες είτε ως φορολογούμενοι, είτε μέσω ασφαλιστήριων προγραμμάτων, είτε απευθείας από την τσέπη τους, πέρα από «vital» έχει γίνει και… «viral». Κι αυτό γιατί σε όλα τα επίπεδα καταλήγουμε να πληρώνουμε ακριβά τις υπηρεσίες για την υγεία, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε αρκετά πίσω στην κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Η συζήτηση, μάλιστα, για το κόστος της υγείας έχει φτάσει και μέχρι τη Βουλή στο πλαίσιο του ζητήματος της αύξησης των ασφαλίστρων υγείας, ειδικά στα λεγόμενα μακροχρόνια προγράμματα και στις αλλαγές που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πεδίο αυτό.

της Βίκυς Γερασίμου (LiFO insurancemag vol. 2)

Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε επίσημα νούμερα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).

Διαβάστε Επίσης

Σε νέο e-Μητρώο τα ασφαλισμένα ακίνητα

Στο 18,2% το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών

Jul 30, 2025
Αγορά σπιτιού με δάνειο: Τι καλύπτει (και τι όχι) η υποχρεωτική ασφάλιση

Αγορά σπιτιού με δάνειο: Τι καλύπτει (και τι όχι) η υποχρεωτική ασφάλιση

Jul 30, 2025

Διαθέτουμε λιγότερα χρήματα για να φροντίσουμε την υγεία μας απ’ ό,τι ο μέσος πολίτης στα 38 κράτη του ΟΟΣΑ. Έτσι, ενώ ανά άτομο η μέση δαπάνη των χωρών αυτών είναι 4.098 δολάρια ετησίως, για την Ελλάδα είναι 3.015 δολάρια, δηλαδή κατά 1/4 χαμηλότερη. Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος είναι μεγάλο για τις υπηρεσίες που αγοράζουμε ιδιωτικά. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν περίπου το 1/3 της συνολικής δαπάνης προέρχεται από πληρωμές που κάνουμε απευθείας και περίπου 2 στους 10 πολίτες έχουν ατομικό ή ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας.

Σημαντικά στοιχεία για το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών που πληρώνουν ιδιώτες και ασφαλιστικές σε 9 χώρες δημοσιεύτηκαν σε πρόσφατη μελέτη του International Federation of Health Plans και του Health Care Cost Institute με τίτλο «International Health: Cost Comparison Report». Τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν σε ποια κράτη πολίτες και ασφαλιστικές πληρώνουν ακριβά την ιδιωτική υγεία. Η μελέτη έγινε σε Αυστρία, Αυστραλία, Γερμανία, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται, στην Ελλάδα μια εγχείρηση για αντικατάσταση γονάτου κοστίζει 12.243 δολάρια, όταν στη Γερμανία κοστίζει 8.522, στην Αυστρία 9.006 και στην Ισπανία 6.600. Μια σκωληκοειδεκτομή, που θεωρείται επέμβαση ρουτίνας, στην Ελλάδα κοστίζει 7.097 δολάρια, όταν στην Αυστραλία φτάνει στα 4.268, στην Αυστρία τα 3.381, στη Γερμανία τα 3.980 και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 3.950 δολάρια.

Για να γεννήσει μια γυναίκα στην Ελλάδα με καισαρική σε ιδιωτική κλινική θα πρέπει να καταβάλει 5.479 δολάρια, ενώ στη Γερμανία θα δώσει 2.419 και στην Ισπανία 2.807.

Για να κάνει κάποιος χολοκυστεκτομή θα πρέπει να δώσει ιδιωτικά 9.295 δολάρια, όταν στην Αυστραλία το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 4.479 δολάρια, στην Αυστρία σε 5.748, στη Γερμανία σε 4.196, στη Νέα Ζηλανδία σε 6.970 και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 5.942 δολάρια.

Είμαστε επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα για να κάνει κανείς προστατεκτομή, καθώς πρέπει να την πληρώσουμε 18.042 δολάρια, όταν στην Αυστρία το κόστος ανέρχεται σε 5.303 δολάρια και στη Γερμανία σε 10.470. Είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα στον φυσιολογικό τοκετό, μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με τις οικογένειες να καταβάλουν κατά μέσο όρο 3.775 δολάρια.

Μεγάλο είναι το κόστος και στις περιπτώσεις επεμβάσεων που γίνονται εξωνοσοκομειακά – λαπαροσκοπικά ή με νοσηλεία μίας ημέρας. Λόγου χάρη, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην ακρίβεια στην αφαίρεση κοίλης λαπαροσκοπικά –απαιτεί 7.749 δολάρια–, ενώ είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στο χειρουργείο για καταρράκτη.

Η αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ατομικά συμβόλαια υγείας και άλλοι τόσοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσα από ομαδικά συμβόλαια που κατά κύριο λόγο γίνονται για εργαζόμενους. Στις αρχές του έτους, λόγω της μεγάλης αύξησης που κατέγραφαν τα προγράμματα ασφάλισης υγείας και κυρίως τα ισόβια προγράμματα, που υπολογίζεται ότι αφορούν γύρω στους 250.000 ασφαλισμένους, η κυβέρνηση, διά στόματος του Τάκη Θεοδωρικάκου, ανακοίνωσε στη Βουλή τροπολογία με νέο πλαίσιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Γενάρη του 2026.

Στόχος είναι να συγκρατηθεί το κόστος, ενώ προβλέπεται και Ετήσιος Δείκτης Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας ως μέσο μέτρησης. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μόνη παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι το αυξημένο κόστος στα ασφάλιστρα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα κόστη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται στα νοσηλευτήρια να ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής ή νοσηλευτικής πράξης που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από την αμέσως προηγούμενη τιμή.

Η ανακοίνωση θα γίνεται με τη μορφή πίνακα-τιμοκαταλόγου σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «τιμές υπηρεσιών υγείας». Βέβαια, όπως επισημαίνεται από την ασφαλιστική αγορά, το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο, καθώς πολλές χρεώσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κρύβονται στα αναλώσιμα υλικά.

Σε παρέμβαση που είχε κάνει, η ασφαλιστική αγορά τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής προσέγγισης στη διαχείριση της αύξησης των ασφαλίστρων υγείας μέσα από μέτρα τα οποία δεν θα εστιάζουν ανισομερώς στις ασφαλιστικές και θα ρυθμίζουν επαρκώς όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Ειδικότερα αναφερόταν ότι «μια νοσηλεία δεν συνίσταται μόνο από υπηρεσίες αλλά περιλαμβάνει και υλικά, ειδικά και υγειονομικά, και φάρμακα, το κόστος των οποίων φθάνει στο 40% του συνολικού κόστους της νοσηλείας. Η συμπερίληψη αυτών στους τιμοκαταλόγους είναι αναγκαία».

Τι προτείνει η ΕΑΕΕ για την υγεία:

— Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs στον ιδιωτικό τομέα για εξορθολογισμό του αυξανόμενου κόστους των νοσηλειών, του βασικότερου, με άλλα λόγια, παράγοντα διαμόρφωσης του ασφαλίστρου. 

— Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό. 

— Επανεξέταση του ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας για μείωση της επιβάρυνσης. 

— Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης 15% στα ασφάλιστρα υγείας ώστε να γίνουν πιο προσιτά. 

— Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.

Πηγή: LiFO insurancemag vol. 2

icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.: Συμβάλλει στην προώθηση της αποταμίευσης και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.: Συμβάλλει στην προώθηση της αποταμίευσης και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Πώς να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας
Ασφάλιση Κατοικίας Ειδήσεις & Νέα

Πώς να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Έφυγε από τη ζωή ο Ι. Μακρυμίχαλος πρώτος πρόεδρος του ΣΕΜΑ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Ι. Μακρυμίχαλος πρώτος πρόεδρος του ΣΕΜΑ

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Επίτιμος Διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Ι. Χατζηθεοδοσίου
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

O Γ. Χατζηθεοδοσίου είναι άτυπα η φωνή της διαμεσολάβησης. Γιατί όχι και τυπικά;

by Νίκος Μωράκης
Jul 25, 2025
ΤτΕ: Οι υποψήφιοι στις εξετάσεις 19 – 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μεταβίβαση Ομαδικού Ασφαλιστηρίου από την Allianz προς την GENERALI

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Ποιες ασφαλιστικές θα σηκώσουν το βάρος για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μετά από τους καύσωνες αντιμέτωπη με πλημμύρες η Ευρώπη

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα για τον καύσωνα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα για τον καύσωνα

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Νέο Ρεκόρ Guinness από τον Σπύρο Χρυσικόπουλο. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική υπερήφανα στο πλευρό του από το 2018!
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο Ρεκόρ Guinness από τον Σπύρο Χρυσικόπουλο. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική υπερήφανα στο πλευρό του από το 2018!

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
odc-banner-general-0225gif
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

    Εγγραφή στο Newsletter

    +12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

    Facebook Instagram Youtube
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    © MORAX MEDIA Α.Ε.

    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

    Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

    • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
    • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
    • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
    • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
    • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
    • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
    • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ

    © 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ