Η Honda ανακαλεί περισσότερα από 259.000 οχήματα στις ΗΠΑ λόγω ενός προβλήματος που μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του πεντάλ φρένου εκτός θέσης, ενδεχομένως επηρεάζοντας την ικανότητα του οδηγού να σταματήσει ή να επιβραδύνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, η ανάκληση αφορά Honda Pilots μεταξύ των ετών 2023 και 2025 — καθώς και αυτοκίνητα με την πολυτελή μάρκα Acura της αυτοκινητοβιομηχανίας: όπως οχήματα Acura TLX 2021-2025 και οχήματα Acura MDX 2023-2025. Η έκθεση ανάκλησης της NHTSA σημειώνει ότι ο πείρος περιστροφής του πεντάλ φρένου σε ορισμένα από αυτά τα οχήματα δεν είχε ασφαλιστεί σωστά κατά την παραγωγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση του πεντάλ φρένου και «ακούσια λειτουργία», σημειώνει η έκθεση, αυξάνοντας τους κινδύνους σύγκρουσης.
«Το πρόβλημα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια μη φυσιολογική αίσθηση στο πεντάλ φρένου κατά τη λειτουργία, να ανάψει τη λυχνία δυσλειτουργίας φρένων στο ταμπλό οργάνων ή να προκαλέσει τα φώτα φρένων του οχήματος να παραμένουν αναμμένα ακόμα και όταν το πεντάλ φρένου δεν είναι πατημένο», δήλωσε η America Honda σε δήλωση την Τετάρτη.
Ως λύση, η Honda αναφέρει ότι οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι θα επιθεωρήσουν τα οχήματα που καλύπτονται από αυτήν την ανάκληση και θα αντικαταστήσουν το σύστημα στο πεντάλ του φρένου, εάν είναι απαραίτητο, δωρεάν. Σύμφωνα με την έκθεση της NHTSA, η εταιρεία εκτιμά ότι το 1% αυτών των οχημάτων αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.
Οι ειδοποιήσεις των αντιπροσώπων ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου. Και οι επιστολές ειδοποίησης των ιδιοκτητών που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου πρόκειται να ακολουθήσουν στις 28 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, οι οδηγοί μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν εάν το συγκεκριμένο όχημά τους περιλαμβάνεται σε αυτήν την ανάκληση και να βρουν περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο της NHTSA ή την αναζήτηση ανάκλησης της Honda.
Μεταξύ Φεβρουαρίου 2024 και 5 Ιουνίου, σημειώνει η NHSTA, η Honda έλαβε τρεις αξιώσεις εγγύησης σχετικά με αυτό το πρόβλημα – αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.
Η Honda άρχισε να διερευνά το ελαττωματικό πεντάλ φρένου τον Απρίλιο του 2024, αφού έλαβε μια αναφορά για ένα όχημα που αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα. Η εταιρεία αργότερα διαπίστωσε ότι η ακατάλληλη συναρμολόγηση του πείρου περιστροφής του πεντάλ φρένου έλαβε χώρα στο εργοστάσιο ενός προμηθευτή στις ΗΠΑ, το οποίο έκτοτε έχει κλείσει. Η παραγωγή μεταφέρθηκε σε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό — όπου ο προμηθευτής χρησιμοποιεί πλέον έναν αισθητήρα κάμερας «για να επαληθεύσει εάν ο πείρος περιστροφής είναι στερεωμένος», σημειώνει η έκθεση ανάκλησης.