Υπό την σκιά των Ευρωπαϊκών τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν το Φθινόπωρο κρίνοντας όχι μόνο την πορεία των τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα διαμορφωθεί το «μαξιλάρι» που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, σχεδιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις Ελληνικές Τράπεζες. Ο λόγος για το ιρλανδικό μοντέλο καλόπιστων δανειοληπτών και Κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που θα ανοίγει τους κρουνούς των πλειστηριασμών για όσους δεν συμμορφώνονται.
Το καινούριο μοντέλο επισήμως ξεκινά από την αρχή του 2015. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πίεση τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν (σημ. στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα αναφέρεται σε μέγιστο κίνδυνο των κόκκινων δανείων για το τραπεζικό σύστημα) για να τσεκαριστεί το σύστημα από φέτος.
Στο επίκεντρο είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και η σταδιακή αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες. Εδώ υπάρχει μία άλλη ντιρεκτίβα: δάνεια μόνο σε βιώσιμες εταιρείες.
Όλος ο από εδώ και πέρα σχεδιασμός των τραπεζών, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα συνδέεται με την αρχή συγκράτησης – μείωσης των κόκκινων δανείων με δύο άξονες: παροχή αναχρηματοδότησης σε εταιρείες με βιωσιμότητα και δανεισμός σχεδίων που μπορούν να αποδείξουν ότι θα αποπληρώσουν το δάνειό τους. Η ίδια αρχή θα διέπει και τα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς ιδιώτες.
Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο, για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και το υπό διαβούλευση σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να προσδιορίσει και να αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη, ο οποίος προσέρχεται για να βρει λύση.
Ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώνει στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού του, τα οποία θα συσχετίζονται με τις προσδιορισμένες εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.
Το Πιστωτικό Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να προχωρά σε ρύθμιση της οφειλής λαμβανομένων υπόψη των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» αρκεί να πληρούνται οι όροι του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Δηλαδή αυτού που παρέχει στοιχεία επικοινωνίας, είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τους δανειστές, γνωστοποιεί όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στην τρέχουσα και μελλοντική οικονομική του κατάσταση και είναι ανοιχτός σε διάλογο με το πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου νε βρεθεί μια εναλλακτική πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών του. Διαφορετικά, ανοίγει η δικαστική οδός…