ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
ergo-my-ome-728-90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στο κυνήγι της εφορίας τα ΙΧ με αξία λιανικής από 15.000

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
28/03/2016
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Η Καθημερινη Ασφαλιστικη σας Ενημερωση, Οικονομία - Πολιτική
A A
“Πράσινο” χαράτσι και νέο καθεστώς φορολόγησης για τα Ι.Χ.
Share on Facebook

Newly built "Insignia" cars of General Motors German unit Opel are lined up inside the assembly hangar at the Opel headquarters in Ruesselsheim

Στόχος: Η αύξηση εσόδων από έναν κλάδο της οικονομίας, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε νόημα. Αλλά πλέον, μια σειρά από μέτρα, επέφεραν την παράδοση πινακίδων και την γενική ακινησία των οχημάτων με αποτέλεσμα την πτώση πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στην τελευταία δεκαετία και μόνο από τα κρατικά έσοδα, χωρίς να υπολογίζουμε τις απώλειες από τα καύσιμα ή τα διόδια ή τις απώλειες του ασφαλιστικού κλάδου και τις απώλειες από τα service ή άλλες ζημιές.

Διαβάστε Επίσης

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

Jan 13, 2026
Πλημμύρες στην Τζακάρτα εκτοπίζουν 1.500 ανθρώπους

Φωτιές και καταιγίδες οι πιο δαπανηρές ασφαλισμένες απώλειες

Jan 13, 2026

Ειδικότερα τα έσοδα από τον το Τέλος Ταξινόμησης, ΦΠΑ αλλά και Φόρος Πολυτελείας ανήλθαν σε μόλις 260 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2005, πριν 10 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, με σαφώς χαμηλότερες τιμές, τα αντίστοιχα έσοδα είχαν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας την τελευταία 10ετία σημείωσαν μεγάλη αύξηση καθώς από τα 550 εκατ. ευρώ που ανήλθαν το 2005 πέρσι κυμάνθηκαν σε περίπου 1,07 δισ. ευρώ. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας εστιάζεται στη μείωση που καταγράφουν τα συγκεκριμένα έσοδα την τελευταία 5ετία.

Ειδικότερα τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη των ιδιοκτητών αυτοκινήτων από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 870.000 ΙΧ.

Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί ώστε να σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο και να αποφασίσει τη ριζική αλλαγή στην φορολογία των ΙΧ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζονται στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πέσουν οι ιδιοκτήτες καινούριων αυτοκινήτων (έως 5ετίας) με αξίες Λιανικής από 15.000 ή 20.000 ευρώ και άνω ενώ αντίθετα οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού θα μπορέσουν να κάνουν άρση της ακινησίας και να τα επανακυκλοφορήσουν.

Τέλη Κυκλοφορίας 2017 από 50 έως 300 ευρώ – «Φωτιά» στα καύσιμα

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να μειώσει τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017 σε ποσοστό 50% κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας για όλους από 50 έως και 300 ευρώ.
Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το Ειδικό Τέλος που θα επιβληθεί στα καύσιμα θα πρέπει να κυμαίνεται σε 0,23 ευρώ στην αμόλυβδη και 0,19 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης.

Αλλά το οικονομικό επιτελείο με την αύξηση στα καύσιμα και την ταυτόχρονη μείωση των Τελών Κυκλοφορίας εκτιμά πως θα αρθούν από το καθεστώς «ακινησίας» πάνω από 500.000 αυτοκίνητα ενώ παράλληλα θα αναγκαστούν να πληρώνουν και οι περίπου 870.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα κινούν χωρίς να έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας.

Αν επιτευχθεί ο στόχος του ΥΠΟΙΚ τότε θα αναγκαστούν να πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας αλλά και καύσιμα πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα γεγονός που θα αυξήσει τα έσοδα.

Τεκμήρια – Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης – ΦΠΑ

Ένα ακόμη πεδίο που το οικονομικό επιτελείο θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα αφορά στα Τεκμήρια Διαβίωσης και κατ’ επέκταση στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και στον ΦΠΑ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να αποσυνδέσει τα τεκμήρια διαβίωσης από τον κυβισμό του οχήματος και να τον συνδέσει με την Αξία Λιανικής των οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεκμήρια διαβίωσης είναι «τσουχτερά» για αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής πάνω από 20.000 ευρώ όπως επίσης και το Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3-5% ενώ στα αυτοκίνητα με Αξίες Λιανικής πάνω από 30.000 ευρώ το ποσοστό εξετάζεται να ανέλθει μεταξύ 8-10%.

Όσον αφορά στις μειώσεις των ποσών τόσο για τα Τεκμήρια Διαβίωσης όσο και για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μειώνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό από 10% έως και 20% ανάλογα με την Αξία Λιανικής και σε βάθος 5ετίας ή 8ετίας να μην επιβάλλεται.

Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ο μόνος φόρος που μπορεί να επιβληθεί αφορά στην διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ μεταξύ Ελλάδας και του κράτους μέλους που προέρχεται το όχημα. Ειδικότερα αν ένα μεταχειρισμένο ΙΧ εισάγεται από την Γερμανία που επιβάλλεται ΦΠΑ 19% θα πρέπει να καταβληθεί στο Τελωνείο το επιπλέον 4% που αφορά στην διαφορά του ΦΠΑ με την Ελλάδα.

Τέλος Ταξινόμησης και Φόρος Πολυτελείας με αξία Λιανικής

Τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει καθώς το 2015 αντλήθηκαν μόλις 87 εκατ. ευρώ ενώ τα αντίστοιχα έσοδα το 2005 ανήλθαν σε 889 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές από 5% έως και 50% που επιβάλλονται σήμερα ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος θα επιβάλλονται στην Αξία Λιανικής κλιμακωτά.

Ωστόσο το σημείο εκκίνησης επιβολής του Τέλους Ταξινόμησης αποτελεί μείζον θέμα για εισαγωγείς και ΥΠΟΙΚ καθώς οι μεν θέλουν να επιβάλλεται από τις 20-25.000 ευρώ ενώ οι δε από τις 15.000 ευρώ!

Ο Φόρος Πολυτελείας επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ. Ωστόσο εξαιτίας των υποτιμολογήσεων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την άμεση σύνδεση του Φόρου Πολυτελείας επίσης με την Αξία Λιανικής προ φόρων ώστε να μην μπορεί κανείς να δηλώνει πλασματικές εργοστασιακές αξίες και το κράτος να μην χάνει έσοδα.

«Extra» μέτρα σε περίπτωση έλλειψης εσόδων

Σε περίπτωση έλλειψης εσόδων το οικονομικό επιτελείο έχει στην «φαρέτρα» του και επιπλέον μέτρα που μπορούν να αποφέρουν έσοδα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το Τέλος Δακτυλίου, ο Ειδικός Φόρος Ρύπων (πετρελαιοκίνητα και παλιά οχήματα) ενώ παράλληλα στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν τα πρόστιμα από τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Πάντως τα έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου που αναγράφονται στον Προϋπολογισμό ανέρχονται σε 1,346 δισ. ευρώ τα οποία είναι αυξημένα κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015…

np-car-468x60px-new-1-1jpg

Related Posts

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το Grok του Musk αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο για deepfakes

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική: Επόμενο βήμα στρατηγικού μετασχηματισμού με επίκεντρο τον πελάτη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική: Επόμενο βήμα στρατηγικού μετασχηματισμού με επίκεντρο τον πελάτη

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
Η ΑΙ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ΑΙ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία Sofos More Pay 4 All
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία Sofos More Pay 4 All

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
Κατατέθηκε το ν/σ «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Επίκαιρη ερώτηση στη βουλή για τις ασφαλίσεις υγείας από τη Μ. Αποστολάκη

by Insurancedaily editorial team
Jan 13, 2026
ΕΚΠΟΙΖΩ: Απαράδεκτη και μία από τα ίδια η τροπολογία της Κυβέρνησης για τα ασφάλιστρα υγείας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις ασφαλίσεις υγείας

by Insurancedaily.gr contributor
Jan 13, 2026
Έρευνα Deloitte: Σε τροχιά σταδιακής ωρίμανσης και μετασχηματισμού η ασφαλιστική αγορά
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έρευνα Deloitte: Σε τροχιά σταδιακής ωρίμανσης και μετασχηματισμού η ασφαλιστική αγορά

by Insurancedaily editorial team
Jan 12, 2026
Αφανείς υποψήφιοι: Η σιωπηρή απαξίωση των στελεχών από τις εταιρείες
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αφανείς υποψήφιοι: Η σιωπηρή απαξίωση των στελεχών από τις εταιρείες

by Insurancedaily editorial team
Jan 12, 2026
ΟΑΣΕ: Δήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

by Insurancedaily editorial team
Jan 12, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250-banner4-all-safegif
designiaagentsbanner2025300x250gif
9th-insurtech-conference-2026banners300-x-250jpg

TOP#5 Insurancedaily

  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Η ανεξέλεγκτη άνοδος του κόστους υγείας

    53 shares
    Share 21 Tweet 13
  • Εξελίξεις με τις μειώσεις προμηθειών και τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

    52 shares
    Share 21 Tweet 13
  • Συνάντηση διαμεσολαβητών με την ΤτΕ για τις μειώσεις στις προμήθειες (updated)

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ