ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Αξιοκρατία στην Ελλάδα… ζει και βασιλεύει!

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
30/06/2011 - Updated on 19/03/2017
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

Από την ιστοσελίδα Sophocleous.gr

Η τράπεζα του πλουσιότερου Έλληνα μεγιστάνα, η Eurobank του ομίλου Λάτση, θα συνεχίσει να κρατά τα 950 εκατ. ευρώ που έχει πάρει από το… άφραγκο Ελληνικό Δημόσιο ως κεφαλαιακή ενίσχυση, παρότι «πονάει» από την πληρωμή τόκων 95 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μια ματιά, όμως, στα «ψιλά γράμματα» των οικονομικών καταστάσεων της τράπεζας δείχνει ότι ο «πόνος» είναι πιο «γλυκός» από όσο φαίνεται, αφού τα 95 εκατ. ευρώ επιστρέφονται στην Eurobank από την εφορία και ουσιαστικά η τράπεζα έχει πάρει τζάμπα τα 950 εκατ. του Δημοσίου! Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Νανόπουλος, εξήγησε χθες στους μετόχους ότι από… φρονιμάδα και υπευθυνότητα η τράπεζα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ορατό μέλλον τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχει πάρει από το Δημόσιο: «Κρίνουμε ότι λόγω της συγκυρίας είναι φρόνιμο και υπεύθυνο από μέρους μας να τις κρατήσουμε επ’ ωφελεία των μετόχων (σ.σ.: δηλαδή, πρωτίστως του ομίλου Λάτση, που δεν δείχνει να «καίγεται» να τοποθετήσει νέα κεφάλαια στην τράπεζα)». Και θα κρατηθούν τα 950 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Νανόπουλος, «ακόμη και εάν χρειαστεί να πληρώσουμε τον τόκο των 95 εκατ. ευρώ, ο οποίος μας πονάει».

Διαβάστε Επίσης

ΕΤΕ – Allianz: Δυναμικό comeback της τράπεζας με deal αρχές Μαρτίου

ΕΤΕ – Allianz: Δυναμικό comeback της τράπεζας με deal αρχές Μαρτίου

Feb 17, 2026
Απάτες εκβιασμού με «χάκερ», «αστυνομικές αρχές» και «πληρωμένους δολοφόνους»

Επτασφράγιστο μυστικό η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας στις ασφάλειες

Nov 11, 2025

Πριν σπεύσει κανείς να… συγκινηθεί από τον πόνο του καλού τραπεζίτη, ίσως είναι καλό να ανατρέξει στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων α’ τριμήνου της τράπεζας, για να αντιληφθεί ότι τον πόνο αυτό απαλύνει μια ισόποση έκπτωση φόρου:

«Την 12 Ιανουαρίου 2009», διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου 2011 της τράπεζας, «η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση 345.500.000 προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, μη διαπραγματεύσιμων, μη μεταβιβάσιμων, μη σωρευτικής σταθερής απόδοσης 10% φορολογικά εκπιπτόμενης, με ονομαστική αξία € 2,75 έκαστη, σύμφωνα με το Νόμο 3723/2008 «Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας», οι οποίες καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο με ομόλογα ίσης αξίας.

Δηλαδή, η τράπεζα έχει καταφέρει να παίρνει πίσω ουσιαστικά από το Δημόσιο τη «σταθερή απόδοση» 10%, που έχει μεριμνήσει ο νομοθέτης να πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις ενισχύσεις κεφαλαίων που λαμβάνουν. Πολύ απλά, κατατάσσει αυτή τη «σταθερή απόδοση» στις δαπάνες τόκων και εξασφαλίζει ισόποση έκπτωση φόρου, εκμηδενίζοντας το όφελος του κράτους από αυτό το δανεισμό κεφαλαίων!

Στο σημείο αυτό, βέβαια, η Eurobank (και το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον αποδέχεται την ερμηνεία του νόμου που κάνει η τράπεζα) κινείται σε «γκρίζα ζώνη». Άλλες τράπεζες, όπως η Εθνική, δεν κατατάσσουν τη «σταθερή απόδοση» του Δημοσίου στα έξοδα τόκων, αλλά την θεωρούν ως μια μορφή μερίσματος ή πληρωμής τόκων σε μέτοχο. Προφανές είναι ότι η ίδια εκροή, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις του ίδιου νόμου, δεν μπορεί σε μία περίπτωση να θεωρείται εκπιπτόμενη δαπάνη τόκων και στην άλλη μέρισμα, εκτός αν στην Ελλάδα ο καθένας εφαρμόζει τον φορολογικό νόμο όπως τον βολεύει. Κάποια από τις δύο εκδοχές προφανώς είναι εσφαλμένη, αλλά φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ταυτόχρονα και τις δύο εκδοχές ως ορθές!

Για να ξεκαθαρίσει το θέμα, πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει η διοίκηση της Eurobank (όχι στους μετόχους της, αλλά στα φορολογικά υποζύγια της χώρας) πού ακριβώς (σε κάποια εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, για παράδειγμα;) βασίζει αυτή την ιδιαίτερα βολική για την ίδια την τράπεζα και τους μετόχους της ερμηνεία του νόμου. Και να ανακοινώσει σε ποιο ύψος ανέρχονται ως τώρα οι εκπτώσεις φόρου που έχει εξασφαλίσει η τράπεζα με αυτή τη μέθοδο, για να έχουμε όλοι μια αντίληψη του πόσο πραγματικά «πονούν» ορισμένες τράπεζες από τους τόκους για τα κεφάλαια που έχουν λάβει από τον… τρύπιο κρατικό κορβανά.

Κατά τα λοιπά, πάντως, η διοίκηση της Eurobank εμφανίσθηκε γενναιόδωρη προς το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ν. Καραμούζης, η τράπεζα έχει συνολικά στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα ονομαστικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ και εξ αυτών, μέχρι τα μέσα του 2014, λήγουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ. Για αυτά τα ομόλογα που λήγουν, η διοίκηση της τράπεζας εμφανίσθηκε πρόθυμη να μετάσχει στην εθελοντική διαδικασία αναχρηματοδότησης του Δημοσίου από ιδιώτες πιστωτές.

Βέβαια, από τις δύο εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι (ανταλλαγή με ομόλογα διάρκειας 30 ετών ή με ομόλογα 5ετούς διάρκειας), η διοίκηση της Eurobank φαίνεται ότι προσανατολίζεται να επιλέξει αυτή με τη μικρότερη διάρκεια της νέας χρηματοδότησης. Το σενάριο που θέλει την ανταλλαγή τίτλων με ομόλογα διάρκειας 30 ετών δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους ιδιώτες, δήλωσε ο κ. Καραμούζης, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους «ιδιώτες» αναφέρεται, αφού ήδη το σενάριο έχουν αποδεχθεί οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες (προφανώς ο «ιδιώτης» που είχε στο μυαλό του ο κ. Καραμούζης είναι η ίδια η Eurobank!).

Έστω κι έτσι, κάτι είναι κι αυτό για το πολύπαθο Ελληνικό Δημόσιο: βρέθηκε μια τράπεζα που έχει πάρει ως τώρα 950 εκατ. ευρώ ως ενισχύσεις κεφαλαίων από το κράτος και άλλα 13,6 δισ. ευρώ ως ενισχύσεις ρευστότητας, η οποία δέχεται γενναιόδωρα να διατηρήσει μια τοποθέτηση 2 δισ. ευρώ στα… ομόλογα του ευεργέτη της.

This is Greece!

Tags: Εθνική Τράπεζα
icsbanner-insurance-daily-111png

Related Posts

Συνέργιες κράτους και ασφαλιστικών με όρους διαφάνειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Συνέργιες κράτους και ασφαλιστικών με όρους διαφάνειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας

by Insurancedaily Editorial Team
Feb 27, 2026
Κλιματική προσαρμογή: Για κάθε 1 δολ. που επενδύεται το όφελος είναι 10 δολ.
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κλιματική προσαρμογή: Για κάθε 1 δολ. που επενδύεται το όφελος είναι 10 δολ.

by Insurancedaily editorial team
Feb 27, 2026
Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις ασφαλίσεις
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τις ασφαλίσεις

by Insurancedaily editorial team
Feb 27, 2026
Η Δ. Αποστολοπούλου ομιλήτρια στο Insurance Forum “Athens Edition”
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Δ. Αποστολοπούλου ομιλήτρια στο Insurance Forum “Athens Edition”

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026
O Καθηγητής Π. Ξένος στο Insurance Forum Athens Edition
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

O Καθηγητής Π. Ξένος στο Insurance Forum Athens Edition

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026
Insurance Forum Athens Edition: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Υγεία, εποπτεία και bancassurance τα κεντρικά θέματα του Insurance Forum Athens Edition

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026
O Κ. Χατζησυμεών της ERGO στο Insurance Forum Athens Edition
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

O Κ. Χατζησυμεών της ERGO στο Insurance Forum Athens Edition

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026
Ο Στ. Στεφανίδης στο Insurance Forum Athens Edition
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο Στ. Στεφανίδης στο Insurance Forum Athens Edition

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026
Ομιλητής ο Ι. Πλεξίδας στο Athens Insurance Forum 2026
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ομιλητής ο Ι. Πλεξίδας στο Athens Insurance Forum 2026

by Insurancedaily editorial team
Feb 26, 2026

Comments 2

  1. Χάρης Βήττας says:
    15 years ago

    Χρήσιμο άρθρο αλλά αφίνει μερικά σημεία αδιευκρίνιστα.
    1. Εαν οι τόκοι που πληρώνει η Τράπεζα στο Δημόσιο εκπίπτονται, υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι η καθαρή απόδοση του Δημοσίου, και το καθαρό κόστος της χρηματοδότησης για την Τράπεζα, μειώνεται (ίσως στο 7% η 7.5% ανάλογα με το πραγματικό ποσστό φόρου επι των κερδών της Τράπεζας) αλλά δεν μηδενίζεται όπως αφίνει να υπονοηθεί το άρθρο. Είναι έτσι τα πράγματα η κάτι μου διαφεύγει;
    2. είναι η όχι αλήθεια ότι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας οι τόκοι δεν εκπίπτονται; Και αν είναι αλήθεια ποιός ευθύνεται γι αυτό; Το Υπουργείο Οικονομικών η η Εθνική Τράπεζα

    Reply
  2. capital says:
    15 years ago

    τις προάλλες τρώγαμε με έναν φίλο στην Μαρίνα του Φλοίσβου και περνά δίπλα μας μια αστραφτερή Ferrari παρκάρει μπροστά απο ένα σκάφος αξίας τουλάχιστο 5 -6 εκ € και εύλογα αναρωτήθηκε …
    … τι δουλειά μπορεί να κάνει ρε ο συγκεκριμένος ???

    η απάντηση είναι ακριβώς στο συγκεκριμένο άρθρο και οχι μόνο

    ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ …

    και εν γένει συμβάσεις με το κράτος – πολιτικούς , στήσιματα αγώνων και παει λέγοντας

    στο κάτω κάτω ασ κάνουν οτι θέλουν , εμένα (και άλλα 10,000,000 Ελληνες ) απορώ γιατί μας πηδάνε με τον έναν φόρο πισω απο τον άλλον μπορώ να μάθω ?

    Έλεος δηλαδή !!! τα δηλώνουμε μας τιμωρούν , δεν τα δηλώνουμε μας ξανατιμωρούν , ρε σεις θελετε να φυγουμε απο την χώρα το μονο έυκολο είνια αυτό και έρχεσαι σαν τουρίστας μια χαρά.

    αν το κανουμε όμως όλοι αυτό, μετα την στεναχωτηθείτε αν η Ελλάδα έχει μετανομαστεί σε Αλβανία κάι στους δρόμους να ακούγονται Αλαβανικά και Πακιστανικά .

    Σημ δεν ειμαι ρατσιστής απλά αγαπάω αυτή την κωλοχώρα που έτυχε να γεννηθώ και σέβομαι το αίμα που χύσαν οι παππούδες μας για να ΕΙΜΑΣΤΑΝ σήμερα ελέυθεροι.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
300x250-4gif
300x250gif
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

  • ΕΤΕ – Allianz: Δυναμικό comeback της τράπεζας με deal αρχές Μαρτίου

    ΕΤΕ – Allianz: Δυναμικό comeback της τράπεζας με deal αρχές Μαρτίου

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Εξελίξεις στην υπόθεση της έκρηξης στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • Σε νέα εποχή ανάπτυξης η Groupama – Βραβεύσεις συνεργατών

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο της ΒΙΟΛΑΝΤΑ

    253 shares
    Share 101 Tweet 63
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ