ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Διαμεσολάβηση

Προμήθειες ασφαλιστών: Αρραγές μέτωπο στα σωματεία και κάλεσμα για διάλογο

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
27/01/2026
in Διαμεσολάβηση
A A
Προμήθειες ασφαλιστών: Αρραγές μέτωπο στα σωματεία και κάλεσμα για διάλογο
Share on Facebook

Την κοινή γραμμή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο ζήτημα της μείωσης των προμηθειών μέσα από το δικαίωμα συμβολαίου και το κάλεσμα στις ασφαλιστικές εταιρείες για να βρεθεί λύση ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση των ΕΑΔΕ, ΕΕΑΕ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ. Ως προς τις αποφάσεις, επικυρώθηκε η πρόθεση για νομική διεκδίκηση, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση για διάλογο και δόθηκε έμφαση στη συνέχιση της μαζικής ψηφοφορίας για τον καθορισμό περαιτέρω ενεργειών. Κοινή συνιστώσα στις ομιλίες ήταν ότι οι διαμεσολαβητές αιτούνται κανόνες ισονομίας και διαφάνειας αλλά και σεβασμό στα συμφωνηθέντα.

της Βίκυς Γερασίμου


Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ χαρακτήρισε την απόφαση για τη μείωση των προμηθειών ως παράνομη και καταχρηστική. Τόνισε ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα για διάλογο. Παράλληλα ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναμένει από την πολιτεία να παρέμβει για τον έλεγχο του κόστους νοσηλίων και την τήρηση δίκαιων κανόνων στην αγορά. Ολοκληρώνοντας, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εταιρείες και την πολιτεία τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί ο κλάδος τη μονομερή μείωση προμηθειών μέσα από την τακτική του δικαιώματος συμβολαίου για να μην υπονομευτεί και το μέλλον των επόμενων γενεών ασφαλιστών. Ανέφερε ότι ο αγώνας αφορά και την προστασία του καταναλωτή, ο οποίος πλήττεται από τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα και τις αυθαιρεσίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και κάλεσε όλους τους διαμεσολαβητές να εγγραφούν στα σωματεία τους και να συμμετέχουν ενεργά, τονίζοντας ότι η ενότητα που επιδείχθηκε στην εκδήλωση είναι το ισχυρότερο όπλο του κλάδου.

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση KPMG:  Σε ανοδική τροχιά οι ασφαλιστικές & άνω των 6 δις η παραγωγή το 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στις προθέσεις μου η υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής

Jan 26, 2026
Σήμερα η εκδήλωση ενημέρωσης για την “Μείωση Προμηθειών” στο ΤΙΤΑΝΙΑ

Σήμερα η εκδήλωση ενημέρωσης για την “Μείωση Προμηθειών” στο ΤΙΤΑΝΙΑ

Jan 26, 2026

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης, ΓΓ του ΕΕΑ επισήμανε την ανάγκη για καθαρούς κανόνες και δίκαιη αμοιβή, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία “κοινή προσπάθεια όλων των εκλεγμένων του ασφαλιστικού κλάδου για να αναδειχθεί το πρόβλημα αλλά και η νομική διάσταση μιας και οι πρακτικές αυτές είναι καταχρηστικές”. Στη συζήτηση συμμετείχε ο νομικός σύμβουλος Περικλής Πολυχρονίδης που παρουσίασε τη νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη μείωση των προμηθειών και το «δικαίωμα συμβολαίου», χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές αυτές αντισυμβατικές και καταχρηστικές. Το δικαίωμα συμβολαίου όπως ανέφερε δεν είναι νομοθετημένο και πως η προμήθεια υπολογίζεται επί του καθαρού συμβολαίου αφού έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα συμβολαίου.

Ο Ηλίας Τσολάκης, πρόεδρος της ΠΟΑΔ, χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών και υποστήριξε ότι μόνο με δραστικές λύσεις επί του πεδίου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και κάλεσε σε παραμερισμό των διαχωρισμών, τονίζοντας ότι η μάχη δίνεται για την επιβίωση του επαγγέλματος και των επόμενων γενεών.

Ο Κώστας Ρούσσης, ΕΑΔΕ, ανέφερε ότι οι ασφαλιστές είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα και η μεγάλη συμμετοχή δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Σημείωσε ότι ακόμα και αν κοπούν οι προμήθειες, το πρόβλημα του κόστους υγείας δεν θα λυθεί αν συνεχίσει να ανεβαίνει το κόστος των νοσηλίων, ενώ παράλληλα θα χαθεί η εμπιστοσύνη στον θεσμό. Το πραγματικό κόστος πρόσκτησης δεν ξεπερνά το 15%, προ φόρων και εξόδων, ένα ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για έναν ελεύθερο επαγγελματία που εξυπηρετεί τον πελάτη 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Χάρης Αλεξόπουλος, μιλώντας υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), εστίασε στην ιστορική ευθύνη του σωματείου και στην ανάγκη συλλογικής δράσης. Υπογράμμισε ότι η ΕΕΑΕ είναι το αρχαιότερο σωματείο στον χώρο της διαμεσολάβησης, με 88 χρόνια ιστορίας, έχοντας πρωτοστατήσει σε όλους τους μεγάλους αγώνες του κλάδου. Ανέφερε μάλιστα ότι η Ένωση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και δημοσίευση νόμων που επηρεάζουν το επάγγελμα, με αποκορύφωμα τον νόμο 4583. Δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις επισημάνσεις του νομικού συμβούλου σχετικά με τις αμφοτεροβαρείς συμβάσεις και τους νομικούς όρους που διέπουν τη σχέση των ασφαλιστικών εταιρειών με τους διαμεσολαβητές. Σημείωσε ότι η Ένωση διαθέτει διαχρονικά νομικό σύμβουλο που καθοδηγεί τις κινήσεις της.

Ο Κώστας Αλφιέρης, Πρόεδρος ΣΕΜΑ, είπε ότι η προμήθεια του διαμεσολαβητή δεν είναι ένα κόστος που πρέπει να κόβεται, αλλά μια επένδυση που προστατεύει τον ασφαλισμένο. Η οριζόντια μείωση των προμηθειών χωρίς αντικειμενικά κριτήρια οδηγεί σε λιγότερους πόρους για εξυπηρέτηση, μεγαλύτερους λειτουργικούς κινδύνους και τελικά σε χειρότερη εμπειρία για τον ασφαλισμένο.

Η Χριστίνα Φυτέα, Πρόεδρος της Επιτροπής Πρακτόρων του ΕΕΑ, μίλησε για τον πολυδιάστατο ρόλο του ασφαλιστή και τη σημασία της διαφάνειας στις συνεργασίες.

Ο Δημήτρης Μουντάκης (Πρόεδρος Διαμεσολαβητών Χανίων και ΓΓ της ΠΟΑΔ ) προειδοποίησε ότι αν αυτές οι μειώσεις περάσουν «αμαχητί», θα εφαρμοστούν σύντομα από όλες τις εταιρείες και σε όλους τους κλάδους ζήτησε από κάθε διαμεσολαβητή να ενημερώσει τους συναδέλφους του, ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε μελλοντικές κινητοποιήσεις στον δρόμο.

Ο Λάμπρος Αποστολιώτης, Πρόεδρος ΠΣΑΣ ζήτησε να τηρούνται οι υπογεγραμμένες συμβάσεις και οι κανόνες, χαρακτηρίζοντάς τα ως «αυτονόητα» για τη λειτουργία του επιχειρείν και τόνισε ότι οι πρακτικές των εταιρειών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πελατών. Τέλος κάλεσε το κράτος να παρέμβει καταλυτικά για να διορθώσει τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Ο Κώστας Αλφιέρης, πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κατά την τοποθέτησή του δήλωσε ξεκάθαρα ότι η προμήθεια του διαμεσολαβητή δεν είναι ένα κόστος που πρέπει να κόβεται, αλλά μια επένδυση που προστατεύει τον ασφαλισμένο. Η οριζόντια μείωση των προμηθειών χωρίς αντικειμενικά κριτήρια οδηγεί σε λιγότερους πόρους για εξυπηρέτηση, μεγαλύτερους λειτουργικούς κινδύνους και τελικά σε χειρότερη εμπειρία για τον ασφαλισμένο. Τόνισε ότι ο διαμεσολαβητής δεν πουλάει απλά ένα προϊόν, αλλά διαχειρίζεται κίνδυνο και στηρίζει τον πελάτη στη ζημιά. Αν αποδυναμωθεί αυτός ο ρόλος, αυξάνεται το ρίσκο για ολόκληρη την αγορά. Ο ΣΕΜΑ ζητά διαφάνεια και βιώσιμους όρους συνεργασίας που να αναγνωρίζουν την πραγματική αξία που παράγει η διαμεσολάβηση.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ), κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή και το ενιαίο πρόσωπο της διαμεσολάβησης. Υποστήριξε ότι η κερδοφορία δεν πρέπει να αναζητείται μέσω λογιστικών προσπαθειών και περικοπών, αλλά μέσω οικονομιών κλίμακας και ισχυρών φορολογικών κινήτρων από την πολιτεία,. Πρότεινε μάλιστα οι διαμεσολαβητές και οι εταιρείες να διεκδικήσουν από κοινού την επανεκκίνηση των υποχρεωτικών αστικών ευθυνών επαγγελματιών, την αφαίρεση φόρων ασφαλίστρων από συμβόλαια υγείας ηλικιωμένων και την αφαίρεση ΦΠΑ από τα νοσήλια και την εφαρμογή των DRGs.

Ο Βασίλης Μουντάκης, πρόεδρος της ΠΕΚΑΠ στην παρέμβασή του είπε ότι απαιτείται μία δυναμική για να περαστεί ξεκάθαρα το μήνυμα στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Δημήτρης Κρέτσης, Πρόεδρος Συλλόγου Δυτικής Ελλάδος, ανέφερε ότι οι διαμεσολαβητές φέρουν μέρος της ευθύνης επειδή ανέχτηκαν προηγούμενες μειώσεις και επιβολές δικαιωμάτων συμβολαίου χωρίς να αντιδράσουν δυναμικά και προειδοποίησε ότι αν διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού, δεν υπάρχει επιστροφή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως τον «Ροβίκωνα» για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Λεωνίδας Μίχας, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, εξέφρασε τον προβληματισμό των διαμεσολαβητών του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής, εστιάζοντας στη νομιμότητα των κινήσεων των εταιρειών. Χαρακτήρισε την ξαφνική αύξηση του δικαιώματος συμβολαίου ως ένα «τέχνασμα» χωρίς καμία επιπλέον παροχή ή προστασία για τον καταναλωτή. Τόνισε ότι η πρακτική αυτή πλήττει τη θεσμική ισορροπία και τη νομιμότητα, συρρικνώνοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των επαγγελματιών.

Ο Βασίλης Οπανίδης, Αντιπρόεδρος ΣΔΑΕΘ, εστίασε στην ποιότητα και την αξία του επαγγέλματος, εκπροσωπώντας τους διαμεσολαβητές της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ότι το λειτούργημα του διαμεσολαβητή προσδίδει υπεραξία στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο από το κράτος όσο και από τις εταιρείες. Αν και αναγνώρισε το πρόβλημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας, τόνισε ότι η λύση πρέπει να προκύψει μέσα από διάλογο και όχι με μονομερείς κινήσεις «δια της πλαγίας οδού», όπως η αύξηση του δικαιώματος συμβολαίου.

Ο Νικόλαος Τσιάμης, πρόεδρος του Σωματείου στην Ημαθία, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του κλάδου και δήλωσε επίσημα ότι το σωματείο της Ημαθίας θα βρίσκεται στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), στηρίζοντας οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η σημασία της συμμετοχής στη συνεχιζόμενη ψηφοφορία, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 1.500 ψήφους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για τις περαιτέρω δράσεις θα ληφθούν από τα σωματεία (ΠΟΑΔ, ΕΑΔΕ) βάσει της βούλησης των συναδέλφων.

Tags: Αλφιέρης ΚωστήςΓαβαλάκης ΔημήτρηςΓιάννης ΧατζηθεοδοσίουΕΑΔΕΕΕΑΕΕΑΕΜουντάκης ΔημήτρηςΠΟΑΔΠΣΑΣΣΕΜΑΤσολάκης ΗλίαςΦυτέα Χριστίνα
250417hdionlinebannergreek1728x90gif

Related Posts

Eade.gr: On air το website της ΕΑΔΕ
Διαμεσολάβηση

ΕΑΔΕ: Στις 23/1 η εκδήλωση “Θεσμικό κύρος, Ιστορική συνέχεια, Διαχρονική ευθύνη”

by Insurancedaily editorial team
Jan 22, 2026
Νέο ΔΣ στην ΠΟΑΔ με επανεκλογή του Η. Τσολάκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο ΔΣ στην ΠΟΑΔ με επανεκλογή του Η. Τσολάκη

by Insurancedaily editorial team
Jan 20, 2026
Σικοτάκη Σοφία
Διαμεσολάβηση

Η Σ. Σικοτάκη εκπρόσωπος στην EMEA Force Committee του MDRT Centre for Field Leadership

by Insurancedaily Editorial Team
Jan 14, 2026 - Updated on Jan 18, 2026
ΠΣΑΣ
Ασφάλιση Υγείας Ειδήσεις & Νέα

Ανακοίνωση του ΠΣΑΣ για τα ασφάλιστρα υγείας

by Insurancedaily editorial team
Jan 12, 2026
Συνάντηση διαμεσολαβητών με την ΤτΕ για τις μειώσεις στις προμήθειες (updated)
Διαμεσολάβηση

Συνάντηση διαμεσολαβητών με την ΤτΕ για τις μειώσεις στις προμήθειες (updated)

by Βίκυ Γερασίμου
Jan 8, 2026
Eade.gr: On air το website της ΕΑΔΕ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΕΑΔΕ: Ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων βάσει αρχών διαφάνειας, ισορροπίας και καλής πίστης

by Insurancedaily editorial team
Jan 7, 2026
Ηλίας Τσολάκης
Διαμεσολάβηση

Η. Τσολάκης: Οι προκλήσεις για τη διαμεσολάβηση το 2026

by Insurancedaily editorial team
Jan 7, 2026
Δράση αλληλεγγύης από τον ΠΣΑΣ
Διαμεσολάβηση

Δράση αλληλεγγύης από τον ΠΣΑΣ

by Insurancedaily editorial team
Dec 30, 2025
Η. Τσολάκης: Πόσο θωρακισμένος είναι ο ασφαλιστής;
Διαμεσολάβηση

Η. Τσολάκης: Πόσο θωρακισμένος είναι ο ασφαλιστής;

by Insurancedaily editorial team
Dec 29, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
300x250-banner4-all-safegif
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
banner-300x250-cyprialifegif

TOP#5 Insurancedaily

  • Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    117 shares
    Share 47 Tweet 29
  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • 5 ασφαλιστικές στη λίστα με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • Η εξέλιξη της Mega Brokers: Νέες αγορές, νέοι στόχοι, νέα δυναμική

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ