Από σήμερα είναι σε ισχύει οι νόμοι 5116/2024 & 5162/2024 οι οποίοι προβλέπουν την από 1η Ιουνίου 2025 υποχρεωτική κάλυψη επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και υποχρεωτική κάλυψη οχημάτων για φυσικές καταστροφές ανεξαρτήτως αν αυτά κυκλοφορούν ή βρίσκονται σε ακινησία.
Του Νίκου Μωράκη
Και εδώ έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτηματικά ως προς τι ορίζεται υποχρεωτικό και τι όχι στην ασφάλιση οχημάτων καθώς ο νόμος δεν προβλέπει διοικητικό πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση αλλά αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κάλυψη δεν θα δικαιούνται κρατικής αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Το πως ερμηνεύει λοιπόν η κάθε ασφαλιστική εταιρεία το σχετικό νόμο για το αν θα μετατρέψει την μέχρι πρότινος βασική κάλυψη έναντι φυσικών φαινομένων από προαιρετική σε υποχρεωτική εξαρτάται από τη δική τους «διακριτική τους ευχέρεια». Και αναρωτιέμαι εγώ. Γιατί να μην το κάνουν; Γιατί η αγορά να μην εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία που ελάχιστες φορές δίνει η πολιτεία, να εδραιωθεί άλλη μια υποχρεωτική κάλυψη η οποία θα βοηθήσει για την ευημερία του κλάδου;
Απ’όσο γνωρίζουμε η INTERAMERICAN έκανε την αρχή μετατρέποντας σε όλα τα συμβόλαιά της το βασικό πακέτο κάλυψης φυσικών καταστροφών σε υποχρεωτικό. Κάτι παρόμοιο έκανε και η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ προτείνοντας σε όλους τους νέους ασφαλισμένους τη συγκεκριμένη κάλυψη με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά (95% αποδοχή).