ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
atfad728-x-90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος

Insurancedaily editorial team by Insurancedaily editorial team
08/03/2011 - Updated on 15/12/2013
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενημέρωση σε επίκαιρα φορολογικά θέματα η KPMG συνέταξε τον παρακάτω πίνακα υποχρεώσεων που απορρέουν από τη φορολογική νομοθεσία. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει τις συχνότερα απαντώμενες φορολογικές υποχρεώσεις, και οπωσδήποτε δεν αποτελεί πλήρη οδηγό φορολογικών υποχρεώσεων κάθε επιχείρησης.

Από 21 Μαρτίου έως 5 Απριλίου

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση KPMG:  Σε ανοδική τροχιά οι ασφαλιστικές & άνω των 6 δις η παραγωγή το 2025

Έκθεση KPMG: Σε ανοδική τροχιά οι ασφαλιστικές & άνω των 6 δις η παραγωγή το 2025

Dec 11, 2025 - Updated on Jan 12, 2026
Γυναικείο επιχειρείν: Για 2 στις 3 τα προσωπικά δίκτυα είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας

Γυναικείο επιχειρείν: Για 2 στις 3 τα προσωπικά δίκτυα είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας

Jun 30, 2025

Υποβολή δήλωσης και καταβολή του φόρου που παρακρατήθηκε στις αποδοχές του προσωπικού κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 ή κατά τον μήνα Φεβρουάριο (για όσους απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα και υποχρεούνται σε υποβολή μηνιαίας δήλωσης) από:

· Μισθούς προσωπικού

· Αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών

· Μισθούς μελών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις)

· Μισθούς και κάθε είδους απολαβές που καταβάλλει η Ε.Π.Ε. σε εταίρους της (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις). Στα ποσά που καταβάλλονται από 23 Απριλίου 2010 η παρακράτηση του φόρου διενεργείται με συντελεστή 35% (άρθρο 13, παρ. 5 του Ν.3842/2010).

· Αμοιβές τρίτων

Η προθεσμία αφορά απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου (21 Μαρτίου για ΑΦΜ που λήγει σε 1 κ.ο.κ.).

Έως 15 Μαρτίου για ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν τον Φεβρουάριο

· Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατηθέντος φόρου (25%) σε αποζημιώσεις και δικαιώματα που καταβάλλονται σε αλλοδαπές επιχειρήσεις (αρθ. 13, παρ. 6, Ν. 2238/1994).

· Υποβολής δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου (5%) στα δικαιώματα (αρθ. 13, παρ. 7, του Ν. 2238/1994) και στους τόκους (αρθ. 114, παρ. 3, του Ν. 2238/1994) που καταβάλλει ημεδαπή Α.Ε. ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα εταιρείας κράτους‑μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδεδεμένη εταιρεία άλλου κράτους μέλους ή σε μόνιμη εγκατάσταση συνδεδεμένης εταιρείας κράτους‑μέλους ευρισκόμενη σε άλλο κράτος μέλος. Με τις διατάξεις των παραπάνω άρθρων προβλέπεται πότε μια εταιρεία θεωρείται «συνδεδεμένη» με άλλη εταιρεία προκειμένου να έχουν εφαρμογή οι συγκεκριμένες διατάξεις.

· Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου (40%) στο εισόδημα από κινητές αξίες (αρθ. 114, παρ. 2, Ν. 2238/1994) εκτός μερισμάτων και τόκων από μετοχές και ιδρυτικούς τίτλους που προέρχεται από τα διανεμόμενα κέρδη ημεδαπής Α.Ε., και αποκτώνται από αλλοδαπές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

· Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου (35%) για αμοιβές μελών ΔΣ (εισόδημα από κινητές αξίες) και τόκους από ιδρυτικούς τίτλους και προνομιούχες μετοχές, που εκπίπτουν, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α’, β’, γ’ της παραγράφου 6 του άρθρου 105 του Ν. 2238/1994 από τα ακαθάριστα έσοδα, καθώς και για τα εισοδήματα των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 25 του Ν. 2238/1994 (αρθ. 54, παρ. 5, Ν. 2238/1994).

· Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου (20%) στο εισόδημα από τόκους δανείων (αρθ. 24, παρ. 1 του Ν. 2238/1994) οι οποίοι πιστώθηκαν ή καταβλήθηκαν κατά τον μήνα Φεβρουάριο (αρθ. 60, παρ. 2, Ν. 2238/1994).

Εξαιρετικά, στην περίπτωση αλλοδαπού δικαιούχου όταν υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και της χώρας εγκατάστασης του αλλοδαπού δικαιούχου, μέσω της οποίας προβλέπεται ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, και ο αλλοδαπός δικαιούχος έχει αποστείλει το σχετικό πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη διμερή σύμβαση, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις της διμερούς σύμβασης.

Μέσα στον επόμενο από την παρακράτηση του φόρου μήνα

· Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου στο ποσό της αποζημίωσης του Ν. 2112/1920 λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ή για οποιοδήποτε λόγο διακοπής της σχέσης η οποία συνδέει τον φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης (αρθ. 14, παρ 1, Ν. 2238/1994).

Πριν τη μεταβίβαση ή εκχώρηση

· Υποβολή δήλωσης και καταβολή του αναλογούντος φόρου για κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης με τα άυλα στοιχεία αυτής, την μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων, από την εκχώρηση ή μεταβίβαση κάθε δικαιώματος το οποίο είναι συναφές με την άσκηση επιχειρήσεως ή επαγγέλματος (αρθ. 13, παρ. 1, Ν. 2238/1994).

· Υποβολή δήλωσης και καταβολή φόρου (5%) επί της πραγματικής αξίας πώλησης μετοχών ημεδαπών Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και επί της αξίας πώλησης μετοχών αλλοδαπών εταιρειών μη εισηγμένων (αρθ. 13, παρ. 2, Ν. 2238/1994).

Στην περίπτωση που ο πωλητής είναι αλλοδαπός κάτοικος και υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας εισοδήματος μεταξύ Ελλάδας και της χώρας εγκατάστασης του αλλοδαπού δικαιούχου, μέσω της οποίας προβλέπεται ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, και ο αλλοδαπός δικαιούχος έχει αποστείλει το σχετικό πιστοποιητικό που προβλέπεται από τη διμερή σύμβαση, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις της διμερούς σύμβασης.

Αναγνώριση δαπάνης ως φορολογικά εκπιπτόμενης (αρθ. 31, παρ. 9, Ν. 2238/1994)

Αποζημιώσεις, καθώς και πάσης φύσεως αμοιβές, που οφείλονται από επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με βάση δικαστική ή διαιτητική απόφαση ή οποιαδήποτε αναγνώριση ή συμβιβασμό, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, που υπάγονται στη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη, εάν, μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της οικείας διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η καταβολή ή πίστωση αυτών, δεν υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου, αντίγραφο της απόφασης ή του εγγράφου και θεωρηθεί από αυτή η απόφαση ή το έγγραφο βάσει του οποίου καταβάλλεται ή πιστώνεται η αποζημίωση ή αμοιβή στον δικαιούχο.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από τις διατάξεις ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων και τελών

· Καταβολή χαρτοσήμου 1% (πλέον εισφοράς ΟΓΑ 20%) για τις αμοιβές μελών ΔΣ για τη συμμετοχή τους σε διοικητικό συμβούλιο. Η καταβολή πραγματοποιείται εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία καταβολής ή πίστωσης στα λογιστικά βιβλία του ποσού των αμοιβών (αρθ. 3, παρ. 1 και αρθ. 15ε, παρ. 7, του Κ.Τ.Χ.).

Μέχρι 15 Μαρτίου

· Καταβολή χαρτοσήμου για δάνεια που συνάφθηκαν και καταχωρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία εντός του μηνός Ιανουαρίου μεταξύ εμπόρων ή μεταξύ εμπορικών εταιρειών ή μεταξύ εμπόρων και εμπορικών εταιρειών, καθώς και μεταξύ εμπόρων ή εμπορικών εταιρειών και οποιουδήποτε τρίτου (αρθ. 3, παρ. 1, του Κ.Τ.Χ.).

Μέχρι 28 Μαρτίου

· Υποβολή της αρχικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ Φεβρουαρίου στον δικτυακό κόμβο TAXISNET και πληρωμή του χρεωστικού ποσού.

Για τις πιστωτικές ή μηδενικές αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις παρέχεται η δυνατότητα να υποβληθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου μέσω του συστήματος TAXISNET.

· Υποβολή αρχικού ανακεφαλαιωτικού πίνακα (listing) μέσω του συστήματος TAXISNET με τον οποίο δηλώνονται τα τιμολογηθέντα εντός του Φεβρουαρίου ποσά ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. για αποκτήσεις και παραδόσεις αγαθών καθώς και για παροχή ή λήψη υπηρεσιών.

· Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο. Η υποχρέωση υποβολής υφίσταται εφόσον η αξία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών έχει υπερβεί το κατώφλι εξομοίωσης το οποίο για το έτος 2011 έχει καθοριστεί στο ύψος των EUR 130 000 για τις αφίξεις και EUR 90 000 για τις αποστολές.

Tags: KPMG Greece
250417hdionlinebannergreek1728x90gif

Related Posts

Beyond Risk: Η νέα εποχή στη διαχείριση κινδύνων και την ανθεκτικότητα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Beyond Risk: Η νέα εποχή στη διαχείριση κινδύνων και την ανθεκτικότητα

by Insurancedaily editorial team
Feb 5, 2026
4 επιταχυντές για τις ασφαλίσεις Ζημιών
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

4 επιταχυντές για τις ασφαλίσεις Ζημιών

by Insurancedaily editorial team
Feb 5, 2026
Αποδέχεστε τα cookies; Δείτε γιατί οι χάκερ τα λατρεύουν
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Προσοχή απάτη με sms για πρόστιμο τροχαίας

by Insurancedaily editorial team
Feb 5, 2026
Υδρόγειος: Ανακοίνωση για την απώλεια του Θεόκλητου Παναγιωτίδη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Υδρόγειος: Ανακοίνωση για την απώλεια του Θεόκλητου Παναγιωτίδη

by Insurancedaily editorial team
Feb 5, 2026
Αναδιάρθρωση στη Reinsurance Solutions της Aon σε Ελλάδα και Κύπρο
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αναδιάρθρωση στη Reinsurance Solutions της Aon σε Ελλάδα και Κύπρο

by Insurancedaily editorial team
Feb 5, 2026
Carglass®: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 10ος εσωτερικός διαγωνισμός Best of Belron® Greece
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Carglass®: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 10ος εσωτερικός διαγωνισμός Best of Belron® Greece

by Insurancedaily editorial team
Feb 4, 2026 - Updated on Feb 5, 2026
99 χρόνια από την ίδρυση του EEA
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μέχρι τις 8/2 “ανοικτή” η ψηφοφορία του ΕΕΑ για την μείωση των προμηθειών

by Insurancedaily editorial team
Feb 4, 2026
Η ασφαλισιμότητα της AI: Το επόμενο σύνορο στην υπογραφή κινδύνων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

On air το νέο website του ΣΕΣΑΕ

by Βίκυ Γερασίμου
Feb 4, 2026
Η ΑΙ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η ασφαλισιμότητα της AI: Το επόμενο σύνορο στην υπογραφή κινδύνων

by Insurancedaily editorial team
Feb 4, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
300x250-4gif
300x250gif
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

  • Ασφαλισμένο το εργοστάσιο “Βιολάντα”

    Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο της ΒΙΟΛΑΝΤΑ

    223 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις στο τραγικό δυστύχημα με τους φιλάθλους στη Ρουμανία

    140 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Καραγρηγορίου

    119 shares
    Share 48 Tweet 30
  • Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις ασφαλιστικές – Τι προβλέπει για τους μισθούς

    114 shares
    Share 46 Tweet 29
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ